Türkiye- İran ve Irak sınırında bulunan 2’nci Hudut Taburu Mirgesav Üs bölgesinde gece gündüz hudut güvenliği için pusu, keşif, gözetleme ve dinleme yapan askerler, görev dönüşü kendileri için 2807 rakımlı Mirgesav üs bölgesine kurulan yüksek güvenlikli konteynerlarda kalıyor.

PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Mirgesav Dağı’nın zirvesine kurulan üs bölgesinde elektrik enerjisi, güneş panelleri ve jeneratörlerle elde ediliyor. Klimalarla ısıtılan konteynerlerde sıcak su imkanı bulunuyor. Her öğün sıcak yemeğin çıktığı üs bölgesinde, askerler görev dönüşü dinlenme saatlerinde satranç oynayıp, kitap okuyup film izleyebiliyor. Ayrıca açık lise okuyan askerler, Tekeli bölgesindeki diğer öğrencilerle birlikte sınava Tekeli 2. Hudut Taburu’da giriyor.

KARDAN SU ELDE EDİLİYOR

Zor doğa şartlarında vatan savunması yapan askerler, Mirgesav Dağı zirvesinde bu zorlu doğa şartlarını lehine çevirebiliyor. Günlerce yağan ve kalınlığı metrelerce olan kar, Mehmetçik için aynı zamanda hayat kaynağı oluyor. Şemdinli 34’ncü Hudut Tugay Komutanlığı’nın geliştirdiği projeyle suyun az olduğu bölgede kar suları bir sistem sayesinde eritilerek depolara aktarılıyor. Elde edilen litrelerce su üs bölgesinde temizlik ve banyo ihtiyacı için kullanıyor.

kayank:hürriyet