SAMSUN (AA) - Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliğinde yürütülen, "Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider" Projesi kapsamında Havza Milli Eğitim Müdürlüğü'nde tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Havza Milli Eğitim Şube Müdürü Ferhat Tök, projenin Havza koordinatörü Seyit Ahmet Dikmen, Havza Toplum Sağlığı çalışanları, lise müdürleri ile her liseden bir öğrenci katıldı.

Tök, toplantının açılış konuşmasında, projenin önemine değinerek, "Proje ile öğrenci velilerimizin ve çevrelerinin çağımızın vebası olan kansere karşı duyarlılığını artırmak hedeflenmiştir." dedi.

Konuşmanın ardından Dikmen, projenin amaçları ve uygulamam metotları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Dikmen, öncelikli hedefin öğrenci velileri olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

"Bizler ve öğrencilerimiz tarafından yapılacak çalışmalarla öncelikli hedefimiz öğrenci ailelerimiz ve daha sonra çevrelerindeki insanları kansere karşı bilinçlendirmek ve onlara kanserin korkulacak bir hastalık olmayacağını anlatmak. Daha sonraki hedefimiz ise öğrenci velilerimizi Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında yürütülen ve tamamen ücretsiz olan tarama programlarına yönlendirmek. Bunlar meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleridir. Rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taraması Havza Toplum Sağlığı Müdürlüğünde ücretsiz yapılmakta. Bunun için 714 27 85 nolu telefondan randevu almak yeterli. Yine ücretsiz olan meme kanseri taraması için de Samsun'da bulunan Kanser Erken Teşhiş Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) toplum sağlığı merkezi tarafından ücretsiz ulaşım sağlanmakta."

Projenin bir amacının da toplumda koruyucu ve önleyici tıp kültürünü yaygınlaştırmak, ülke ekonomisine ve kişelere zaman ve psikolojik açıdan olumlu kazanımlar sağlamak olduğunu vurgulayan Dikmen, proje kapsamında lise öğrencilerine yönelik kanser tarama merkezleri ile çalışmalarını anlatan ödüllü kısa film yarışması düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Toplantının sonunda öğrencilere broşür, afiş ve kitapçıklar dağıtıldı.