Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, denizlerdeki haklar için  '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın  önem taşıdığını belirterek, "Denizlerimize daha fazla sahip çıkmakla yükümlüyüz. Son derece iyi savunmak durumundayız. Samsun da önem taşıyor" dedi. 

ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ 

Denizlerdeki ticaret hakkının, Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere tanındığı, '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yıldönümü dolayısıyla Samsun’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. 'Samsunum-1' adlı gemide başlayan etkinlikte saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Ardından görevleri uğruna hayatlarını kaybeden deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bırakıldı.

300 KM SAHİL ŞERİDİMİZ VAR 

Deniz ticaretinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Dağlı, "Kabotaj Bayramı bizim için son derece önemli. Kabotaj demek; bu hakların alınması, ticaret haklarının alınması, denizlere tam hakim olunması anlamında bizim için son derece önemli. Denizlerimize daha fazla sahip çıkmakla yükümlüyüz. Denizlerimizde hem maddi hem de içerisindeki kullanım alanı itibariyle bunları son derece iyi savunmak durumundayız. Deniz ticaretini geliştirmek durumundayız. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Samsun da önem taşıyor. 300 km’ye yakın sahil şeridimiz var. Balıkçılığı çok iyi yapan illerin başında geliyoruz. Samsun denizden yararlanıyor. 13 tane tertemiz, pırıl pırıl mavi bayraklı plajımız var. Bunları daha da iyi korumalıyız ve gelecek nesillere daha iyi bırakmalıyız. 'Mavi Vatan' bizim için son derece önemli. Mavi Vatan’da da hem haklarımızı korumak hem de ekonomik kazanımlarından en iyi şekilde yararlanılarak ülkemizin hizmetine sokulması son derece önemli ”dedi. 

GÖREV SAHAMIZ GENİŞLETİLDİ

Dünya ticaretinin yüzde 85’i denizyolu ile yapıldığına değinen Samsun Bölge Liman Başkan Vekili Hasan Özer de şunları söyledi: " Denizlerdeki gelişmelerle birlikte bayrağımız dünya sıralaması olan ‘beyaz bayrak’ sıralamasında üst sıralardadır. Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından son açılanan listede Türkiye 8. sıradadır. Bayrağımızı beyaz bayrak listesinde sürekli olarak üst sıralarda kalması için hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerine çevreci ve rekabet gücü yüksek filo oluşturmak amacıyla gemi sanayimizi desteklemekteyiz. Yine denizcilik sektörünü geliştirmek amacıyla ÖTV'si indirilmiş yakıt uygulamasına devam edilmektedir. Gemi insanı işlemleri, bireysel su ürünleri dalgıç belgeleri ve denizde sunduğumuz hizmetlerin e-devlet dönüşümleri gerçekleştirilmiştir. Sunulan tüm hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla liman başkanlıklarımızda yapısal değişikliklere giderek bölge liman başkanlıkları oluşturulmuştur. Bölge liman başkanlığımıza 7 adet liman bağlanarak, görev sahamız genişletilmiştir. Denizlerimizin vatanın mavi renkli bütünü olduğunu asla unutmadan sahip çıkmayı ve imkanlarından yararlanmayı bilmeliyiz."

Etkinliğe Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı'nın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir,  Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Bahadır,  İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Ersever, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,  AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, MHP Samsun İl Başkanı Abdullah Karapıçak ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik sonunda ise Samsun Valisi Dağlı ve beraberindekiler, gemideki çocuklara hediye takdim etti. 

Dilber BAHADIR, Umut Can EREN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.