Doktor ve sağlık personelinden oluşan ve organ bağışına dikkat çekmek için turne düzenleyen "Grup Ayda1"in bu seferki durağı Samsun oldu.

Başhekim Yardımcısı Dr. Akif Benk, elektro gitarda Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Selçuk Köse, perküsyonda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Demir, bas gitarda iş yeri hekimi Dr. Anıl Akpınar, bağlama ve klasik gitarda organ nakli koordinatörleri Hüseyin-Turan Yıldırımoğlu, klavyede inme merkezi koordinatörü Ümit Kelleci’den oluşan "Grup Ayda1", Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinin organizesinde Samsun’da konser verdi. İlk konserlerini geçen ay Sivas’ta veren grup, Samsun Büyükşehir Merkezi’ndeki konserde organ bağışına dikkat çekti.

"Organ bekleyenlerin yüzde 10’u maalesef hayatlarını kaybetmekte"

Grup Ayda1’i Samsun’da ağırlamaktan mutlu olduklarını belirten Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "Türkiye’de en çok yapılan organ nakilleri böbrek, karaciğer, kalp olarak devam ediyor, dokuda kornea. Ülkemizde yaklaşık 30 bin insan organ ve doku bekliyor. Organ bekleyen insanlarımızın yüzde 10’u maalesef hayatlarını kaybetmekte. Böbrek bekleyen hastaların diyaliz şansı var. Fakat diğer hastaların tek şansı organ nakli" dedi.

Bir iyilik hareketi başlattıklarını ifade eden organ nakli koordinatörü ve grubun proje koordinatörü Hüseyin Yıldırımoğlu, organ bağışı konusunda Samsun’un başarılı bir il olduğunu belirtti.

"Bir organ bir hayat"

Organ bağışı konusunda insanların ihmalkar davrandığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise, "Bunun için organ bağışı konusunda yürütülen her çalışma çok değerli bugün olduğu gibi. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Bir organ bir hayattır. İnsan sağlığı hayattaki en önemli konu. Üniversite olarak organ nakli konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Son yıl içerisinde 47 tane böbrek, 32 kornea nakli gerçekleştirdik. Doku tipleme laboratuvarı ile hem hastanemizde hem bölgemizde büyük bir hizmeti yerine getiriyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız da titizlikle çalışıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Grup Ayda1’in söylediği şarkılarla izleyiciler keyifli anlar yaşadı. Konsere Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. 5 ilde konser düzenleyecek olan Grup Ayda1’in sonraki durağı Çanakkale olacak.