YAŞAR DOĞU KİMDİR?

Yaşar Doğu, Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde 1915 yılında dünyaya gelmiştir. Dedesinin köyü olan bu köyde güreşe başlamıştır. 1938 yılında Ankara'da askerliği sırasında Ankara Güreş Kulübü'ne katıldı ve minder güreşine çıktı. 1 yıl içinde Milli Takım'a girdi.1939-1951 yıllarında ay-yıldızlı formayı korumayı başardı.

yaşar doğu 1.jpg

YAŞAR DOĞU İLK ŞAMPİYONLUĞUNU KAÇ YILINDA KAZANDI?

1940 yılında İstanbul'da yapılan Balkan Oyunları'nda güreş yaşantısının ilk şampiyonluğunu kazandı. İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla müsabakalar kesintiye uğradı ve 6 yıllık duraklama devresi oldu. 1946 yılında rakipsiz olarak milli takımımıza tekrar girdi. Yine 1946 yılında Stokholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda sıtmanın verdiği 40 derecelik hararetle mindere çıkmasına rağmen, yaptığı 6 güreşi kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu. 1948 yılında yaz Olimpiyatları'na katıldı ve burada rakiplerini de yenerek Olimpiyat Şampiyonu oldu.

Yaşar Doğu güreş hayatı boyunca boyunun kısa olmasından dolayı bir kez Dünya Şampiyonası'na katılma şansını yakaladı. Londra olimpiyatlarından sonra kendisine ev armağan edilmiş, Olimpiyat Komitesi'nce profesyonel ilan edildiği için 1952 Helsinki Olimpiyatları'na katılamadı.

yaşar doğu 2.jpg

YAŞAR DOĞU GÜREŞİ BIRAKTIKTAN SONRA NE YAPTI?

Yaşar Doğu, güreşi bıraktıktan sonra milli takımda antrenörlük yapmıştır. Takımla birlikte 15 aralık 1955 yılında İsveç'te bulundukları sırada kalp krizi geçirmiştir. Doktorlar tarafından dinlenmesi gerektiği söylendiği halde Türkiye'de genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.

YAŞAR DOĞU NE ZAMAN ÖLDÜ?

8 Ocak 1961 yılında Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizinde kurtarılamayarak vefat etmiştir. Kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği'ndedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN


yaşar doğu 3.jpg