Haiyan tayfununun vurduğu Filipinler’de, gıda, su ve tıbbi malzeme ihtiyacı artıyor.

Tayfundan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Leyte’ye giden meclis üyesi Martin Romualdez, ihtiyaç sahiplerine derhal yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi.

BM, Haiyan tayfununun 11 milyondan fazla kişiyi etkilediğini ve 673 bin kişinin de evlerinden olduğunu belirtiyor.

Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, Salı günü yaptığı açıklamada ölü sayısının tahmin edilenden az olabileceğini ifade etmişti.

Amerikan CNN Televizyonu’na konuşan Aquino, 10 bin civarında olduğu belirtilen ölü sayısının ‘çok yüksek’ olduğunu ve asıl sayının ‘büyük ihtimalle 2 bin 500 civarında olduğunu’ dile getirdi.

Aquino, daha önce 10 bin kişinin ölmüş olabileceği yönünde yapılan açıklamanın bir polis memurundan ve bölgedeki yetkililerden geldiğini, bu açıklamanın felaketin ‘tam ortasında olmanın doğurduğu duygusal travma’dan kaynaklanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Aquino, resmi ölü sayısının açıklanabilmesi için 29 belediye ile daha temas kurulması gerektiğini belirtti.

Ulusal Felaketlerde Riski Azaltma ve Yönetme Konseyi’nin (NDRRMC), Çarşamba günü yerel saatle sabah 06.00’daki verilerine göre, ölü sayısı 1.833. Kurum yaralı sayısını 2.623, kayıp sayısını da 84 olarak veriyor.

KÖTÜ HAVA ŞARTLARI YARDIM DAĞITIMLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Çok sayıda yardım kuruluşu bölgeye akın ediyor ancak ulaşım hatlarının olumsuz etkilenmesi ve kötü hava şartları yardımların dağıtımını zorlaştırıyor.

Leyte Adası’ndaki 220 bin nüfuslu Tacloban kenti tayfundan en kötü etkilenen bölgelerden biri. Kentten bildiren muhabirler, güvenliğin sağlanamaması ve koşulların iyileştirilememesi nedeniyle bölge halkının giderek daha çok öfkelendiğini aktarıyor.

Yetkililer, Leyte’deki Alangalang’da bulunan hükümete bağlı bir pirinç deposunun yağmalanması sonu 8 kişinin öldüğünü söyledi.

Ulusal Gıda Bürosu Sözcüsü Rex Estoperez, “Deponun bir duvarı çöktü ve altında kalan 8 kişi olay yerinde öldü” dedi. Estoperez, polis ve askerlerin depodan 100 bin torba pirinç alan yağmacıları durduramadıklarını belirtti.

Meclis üyesi Martin Romualdez de, ‘uluslararası yardım kuruluşlarının Filipinler’e gelmesiyle birlikte ulusal düzeyde acil durum ilan edilmesi’ gerektiğini söyledi.

Romualdez, daha iyi bir koordinasyon gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü yardım için gönderilen gıdalar, tıbbi malzemeler ve eşyalar tayfundan etkilenenlere ulaştırılamıyor. Bu da kurtulup evlerini, bölgelerini ve mahallelerini terk edenler arasında ümitsizlik ve çaresizliğe neden oluyor.”

Meclis üyesi Romualdez, Tacloban’daki zararın “çok büyük” olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Yıkım olağanüstü boyutlarda ve geniş bir alanda. Herşeyi baştan inşa etmek zorundayız. Bölgemizi bir sıfır noktası gibi görüyoruz, tam üzerimize bir nükleer bomba düşmüş gibi hissediyoruz."

HELİKOPTERLER HAVALANAMIYOR

Filipinler ordu sözcüsü Ramon Zagala ise, uzak noktalardaki yerlere ulaşmakta zorlandıklarını söyledi.

Sözcü, bölgenin çok geniş olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok sayıda helikopterimiz olmasına rağmen şu an onları ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini dağıtmaları için her yere ulaştırmak bizim için gerçekten çok güç.”

Filipinler İçişleri Bakanı Mar Roxas da yardım dağıtımının devam ettiğini söyleyerek, “Başlıca önceliğimiz kanun ve nizamı tekrar sağlamak, ikinci önceliğimiz halka gıda ve su ulaştırmak, üçüncüsü ceset torbaları dağıtmak” dedi.

‘Kanun ve nizamın sağlandığını’ belirten bakan, artık gıda ve su teminatına başladıklarını dile getirerek “Tam olarak yapabildiğimizi söyleyemem ama düzene girmeye başlıyor. Şimdi gıda ve yardım dağıtımının yanı sıra cesetlerle ilgilenmeye başlıyoruz” diye konuştu.

BM, Salı günü 301 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunup acil ihtiyaçlar için 25 milyon dolar fonu kullanıma açtı.

BM İnsani Yardım ve Koordinasyon birimi, 11 milyon 300 bin kişinin, gıda, sağlık ve eğitim gibi hizmetlere ulaşamadıkları için acil olarak, su, gıda ve hayati hizmetlere ihtiyaç duyduklarını belirtti.