Aksayan sağlık sisteminden olumsuz etkilenen kitlelerden biri de eczacılardır. Ekonomik sorunlardan ötürü kepenk indiren eczane sahipleri, taleplerinin karşılanmamasına oldukça tepkili.   
İlaç yokluğuna, sürekli artan fiyatlara, ilaca erişimdeki sorunların sorumlusu olmadıkları halde hasta ile karşı karşıya getirilmelerine isyan ediyorlar.
Salgın döneminde özveriyle görevlerinin başında olan, bu süreçte halka ücretsiz maske dağıtan, toplum sağlığı için yılmadan mücadele eden eczacılar, yaptıkları kutsal görevin siyasi irade tarafından değer görmemesine sitem ediyorlar. Türkiye’nin başına kara bela olarak çöken koronalı günlerde, içtenlikle hastaların hizmetinde olan sağlık ordusu kadirbilmezliğin acısını yaşıyor...   
Bıçağın kemiğe dayandığı eczacılar sorunlarına dikkat çekmek ve seslerini siyasi iradeye bir kez daha duyurabilmek için 16 Ekim’de Ankara’da miting yapacak.
Yaşadığı ekonomik soruna karşın ayakta kalmaya çalışan, hastalarına ilaç yetiştirmeye çabalayan eczacı Nevzat Ergen’in verdiği bilgiye göre, kanser, tansiyon, kalp, şeker gibi son derece yaşamsal ilaçlar piyasada yok. Toplam ilacın yüzde 17’sine ulaşamıyor hastalar. Önerilen eş değerleri kabul edilmiyor.
İlaçta kur güncellenmediğinden firmalar piyasaya sürüm yapmadığı gibi, Avrupa ülkelerinde yeni üretilenler de Türkiye’ye gönderilmiyor. Sağlık Bakanlığı en son şubat ayında yüzde 25 artışla avro kurunu 8.76 lira olarak yeniledi. Lakin füze gibi fırlayan avro 18 lirayı geçti. Hal böyle olunca yerli ve ithalatçı firmalar, eczanelerin talebini karşılamıyor. Olan yaşamsal önemde ilaca ulaşamayan hastaya oluyor.
İlaçta sorun yaşanmaması için mevcut kurun yüzde 60 oranında artırılması talebine bakanlıktan olumlu yanıt gelmedi. Güncellemenin  firmalar ile bakanlık arasında çıkmaza giren konu olmasına rağmen, hasta mağduriyeti açısından eczacıları da yakından ilgilendiriyor. Zira ilacını bulamayan hastalar, eczacıları sorumlu tutarak, nahoş tartışmalar gerçekleşiyor. Bir anlamda  “günah keçisi” olarak görülüyorlar. 
Kur güncellenmesinin yanı sıra, kar marjlarının iyileştirilmesi adına 13 yıldır yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin gözden geçirilmesini de talep ediyorlar. Revize edilecek kararname ile aşamalı ilaç zammı uygulaması hayata geçecek ve maddi sorunlarla boğuşan eczacılara can suyu sağlanacak.
SGK’nın İlaç Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle hastanın eczaneye ödediği katkı payı tutarı oldukça arttı. İlaç fiyatlarındaki artış eczanelere değil, firmalara yarıyor, hastanın cebinden daha fazla para çıkıyor.  
Harcamalarını karşılayamayan 25 bine yakın eczaneden yarıya yakını kapanma aşamasında. Önceden çok sayıda eczane faaliyetini sonlandırmıştı. Taleplerine olumlu yanıt alamazlarsa yeni kapanmalar olabilir. Tabii hasta yoksun olacak bu durumdan.  
Türkiye’deki tüm eczacı odaları, 46 bini aşkın eczacı, 80 binden fazla eczane emekçisi sorunlarına dikkat çekmek için 16 Ekim’de Ankara‘da miting gerçekleştirecek. Sağlık hizmetinin temel öğesi eczacılar boğuştukları sorunlarına çözüm bekliyor. Daha fazla ötelenmemeli haklı talepleri...