Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Emin Bahri Uğurlu ile Asrın İş Adamları Derneği (ASRİAD) Şube Başkanı Furkan Okudan, ihracat rakamlarının ithalatın üzerine çıkmasını olumlu bir gelişme olarak yorumladı. Uğurlu ile Okudan, yapılan yatırımlarla ihracatın hızla artış göstereceğini, istihdama da katkı sağlayacağını dile getirdi.

SAMSUN MEDYA GRUBU'NA KONUŞTULAR

Uğurlu ile Okudan, kentte ihracat rakamlarının yükselişe geçmesi ile ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklama yaptı. Uğurlu, Samsun'un 4 ana ulaşım ağı, iki liman ve Lojistik Köy'e sahip bir şehir olmasının büyük kazanım olduğunu belirtirken, Okudan ise, "Şehrimizde bulunan Samsun, Bafra, Hazva, Kavak, Gıda Organize Sanayi Bölgelerine yeni firmalar ve yatırımlar gelmektedir. Bu gelişmeler hem üretim potansiyelimizi, hem ihracatta yaşanan katma değer artışlarını tetiklediği gibi, istihdam üretiminde büyük fayda sağlamaktadır" dedi. 

'TARIMSAL SANAYİ YAPILMALI'

Uğurlu, Samsun'da ihracat rakamlarının yükselişe geçmesi ile ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklama yaptı. Samsun'un 4 ana ulaşım ağı, iki liman ve Lojistik Köy'e sahip bir şehir olduğunu belirten Uğurlu, şöyle konuştu:

"Bu kazanımlar Samsun'u Karadeniz bölgesinde ön plana çıkartıyor. Eskiden Samsun'da konteyner limancılığı yoktu. Limanlar özelleştikten sonra, konteyner ihracatıda başladı. Samsun açıklarında eskiden bir tane iki tane gemi görürdük. Şimdi koloniler halinde gemi görüyoruz. Bununla birlikte Lojistik Köy'de işler hale geldi. Tüm bunlar Samsun ihracatında rakamların artış göstermesine neden oldu. Kızılırmak ve Yeşilırmak havzası Türkiye'nin yanı sıra, Avrupa'yı da doyuracak kapasitedir. Samsun'da tarımsal sanayinin de yapılması lazım. Ben Samsun'da ihracatın hızla artacağını düşünüyorum."

'OSB'LER KATKI SAĞLIYOR'

Okudan ise Samsun ihracatında yaşanan olumlu gelişme ve ülke ihracatının önündeki engellere ilişkin açıklamasında şöyle konuştu:
"Şehrimizde bulunan Samsun, Bafra, Hazva, Kavak, Gıda OSB'lere yeni firmalar ve yatırımlar gelmektedir. Bu gelişmeler hem üretim potansiyelimizi, hem ihracatta yaşanan katma değer artışlarını tetiklediği gibi, istihdam üretiminde büyük fayda sağlamaktadır. Samsun'un açıklanan ithalat ve ihracat rakamlarına bakıldığında ihracatımızın, ithalatın üzerinde olduğu görülmektedir. Bu Samsun adına önemli bir gelişmedir. Samsun'da önceki yıllara göre ihracat rakamlarının artarak yükselmesi güzel bir gelişme. Sanayileşme, gayri safi milli hasılamıza en büyük gelir payı aktaran, en çok katma değer sağlayan, küçük sermaye birikimlerini harekete geçiren, geniş istihdam imkanı temin eden, işsizliği önleyen, sosyal ve ekonomik yönleriyle bir kalkınma aracı olmanın ötesinde bir gelişmişlik ölçüsüdür. Şehrimizde de sanayi alanları ve yatırımlar üretime, ihracata ve istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Diğer yandan kur artışına rağmen Ortadoğu’da yaşanan siyasi istikrarsızlık, petrol fiyatlarındaki değişkenlik, avro-dolar paritesindeki yakınlaşma, Rusya-Ukrayna savaşı gibi geçici olgularda, Türkiye ihracatının artmasına engel olan nedenlerden bazılarıdır. İhracatın küresel dalgalanmalardan daha az etkilenmesi için Ar-Ge harcamaları ile üretilen ve ihraç edilen ürünlerin teknoloji yoğunluğu yükseltilmelidir."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.