- Türkiye geneli: Son aylarda yetersiz yağışlar nedeniyle baraj dolulukları kritik seviyelere geriledi.
- Hava Forum, eylül–aralık döneminde yağışların beklentilerin altında kaldığını açıkladı.
- Bugünden itibaren başlayacak yağışlı süreç, su kaynakları için sınırlı umut oluşturuyor.
- Uzmanlar, yağışlara rağmen su tasarrufu bilincinin sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.
- Takip/sonraki adım: Yağışların baraj doluluklarına etkisi önümüzdeki aylarda izlenecek.
- Resmî kurumlar ve meteorolojik kaynaklar gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacak.
Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte dünya genelinde yağış miktarlarında yaşanan düşüş, içme suyu kaynakları üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Bu olumsuz tablodan Türkiye de payını alan ülkeler arasında yer alıyor.
BARAJLARDA ALARM VEREN TABLO
Hava durumu ve iklim verileriyle ilgili paylaşımlarıyla bilinen Hava Forum, Türkiye’deki baraj doluluk oranlarına ilişkin dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu. Yapılan açıklamada, son aylarda beklenen yağışların gerçekleşmemesinin barajlar üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapıldı.
YAĞIŞ UMUDU YENİDEN DOĞDU
Paylaşımda, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının büyük bölümünde yağışların yetersiz kaldığı belirtilirken, bugünden itibaren yurt genelinde yağışlı bir sürecin başlayacağı ifade edildi. Önümüzdeki günlerde etkili olması beklenen yağışlarla birlikte, baraj doluluk oranlarında bir miktar da olsa toparlanma yaşanabileceği aktarıldı.
Yetkililer ve uzmanlar, yağışların başlamasının sevindirici olduğunu ancak su kaynaklarının korunması için tasarruf bilincinin önemini koruduğunu vurguluyor.





