Türk tersanelerinde yerli tasarımla inşa edilen yeni tip emici deniz dibi tarama gemisi UAB MAVİ VATAN için önemli bir aşama tamamlandı. İlk blok kaynağı 10 Nisan 2025’te yapılan gemi, 26 Eylül 2026 itibarıyla suyla buluştu.
85 METRE UZUNLUĞUNDA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre UAB MAVİ VATAN, 85 metre uzunluğa sahip. Gemi, 20 metre tarama derinliğine ulaşabilecek ve 2 bin metreküp kapasiteyle görev yapacak.
KÖRFEZLERDE TEMİZLİK YAPACAK
UAB MAVİ VATAN’ın özellikle körfezlerde gerçekleştirilecek deniz dibi tarama ve temizlik çalışmalarında kullanılması planlanıyor. Böylece çalışmaların Bakanlığa ait milli bir gemiyle yürütülmesi hedefleniyor.
SEYİR HALİNDE DE TARAMA YAPABİLECEK
Tam otomasyon özelliğine sahip gemi, seyir halindeyken de tarama çalışması gerçekleştirebilecek. Geminin birkaç aylık seyir ve test sürecinin ardından aktif olarak hizmete alınması planlanıyor.






