- Suriye, 08 Aralık 2025: SDG’nin yıl sonuna kadar orduya entegrasyon süreci kritik aşamada.
- Güvenlik kaynakları, SDG’nin tamamen feshedilmesi ve bireysel katılım şartının Türkiye için kırmızı çizgi olduğunu açıkladı.
- Şartlar yerine gelmezse Suriye ordusunun operasyon düzenleyebileceği, Türkiye’nin bu adımı destekleyeceği belirtildi.
- ABD–Suriye ortak DEAŞ operasyonunun ardından SDG’nin gerekçesinin ortadan kalktığı değerlendirmesi yapıldı.
- Türkiye, Suriye ve bölge ülkelerinin ortak harekât merkezi ile DEAŞ’a karşı koordinasyonu artırdığı ifade edildi.
- Resmî kaynak: Türk güvenlik kaynakları; ayrıntılar Samsun Gazetesi’nde.
Suriye’de SDG’nin kendini feshederek orduya katılmasına yönelik süreç tamamlanamazken, yıl sonuna kadar hedefe ulaşılması halinde Türkiye’nin kapsamlı bir operasyon yapabileceği mesajı verildi. Güvenlik kaynakları, SDG üst düzey kadrolarının Şam yönetiminde yer almasının kesinlikle kabul edilmeyeceğini belirtti. Ayrıca Suriye hükümetinin ülke bütünlüğü için operasyon düzenleyebileceği, Türkiye’nin de buna destek vereceği ifade edildi.
Türkiye, Suriye’de terör örgütünün devamı olarak gördüğü SDG’ye ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Güvenlik kaynakları, yıl sonuna kadar SDG unsurlarının Suriye ordusuna bireysel olarak entegre olmasının beklendiğini belirterek Ankara’nın duruşunun net olduğunu aktardı. Yeni Şafak’a konuşan kaynaklar, “Türkiye olarak şartımız belli: Örgüt kendini tamamen lağvedecek, bireysel olarak orduya dahil olacaklar. Tek bir yapılanma gibi hareket etmelerine izin vermeyiz. Ayrıca SDG üst yönetiminin Şam hükümetinde görev almasını kabul etmiyoruz” dedi.
“SURİYE’NİN OPERASYONUNA DESTEK VERİRİZ”
10 Mart mutabakatını anımsatan güvenlik kaynakları, şartların yerine getirilmemesi durumunda Suriye ordusunun ülkenin bütünlüğü için operasyon başlatabileceğini, Türkiye’nin de bu adımı destekleyeceğini ifade etti. “Bazı bölgelerde küçük çaplı çatışmalar sürüyor, direnmeye çalışıyorlar. Ancak sonunda entegre olmak zorundalar. ABD, Suriye ve Türkiye bu konuda ortak noktada. Süreci karıştıran tek aktör İsrail. PKK’lıların SDG’ye girip oradan orduya sızmaları mümkün değil” değerlendirmesi yapıldı.
ABD VE SURİYE’DEN ORTAK DEAŞ HAMLESİ
Kaynaklar, Suriye hükümetinin geçtiğimiz hafta ABD ile ilk kez DEAŞ’a karşı ortak operasyon düzenlemesinin önemli bir eşik olduğunu söyledi. Bu gelişmeyle SDG’nin elindeki son gerekçenin de geçersiz kaldığı belirtildi. Ayrıca Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın DEAŞ’a karşı ortak harekât merkezi kurmayı kararlaştırdığı, Türkiye’nin merkeze personel gönderdiği aktarıldı. Merkezde Türk ve Suriyeli askerlerin birlikte görev yaptığı, Suriye ordusu için verilen eğitimlerin sürdüğü kaydedildi. “İkinci grubun eğitimi Türkiye’de başlamak üzere” bilgisi paylaşıldı.
“TÜRKİYE OLMADAN BÖLGEDE SONUÇ ALAMAZLAR”
ABD’nin Ortadoğu politikasına yönelik değerlendirmelerde bulunan güvenlik kaynakları, Washington yönetiminin bölgesel dengeleri yeni yeni kavradığını belirtti: “ABD, 10 yıldır anlatmaya çalıştığımız gerçekleri şimdi fark etti. Bu coğrafyada Türkiye olmadan ilerleme sağlayamayacaklarını görüyorlar. Küresel güç olabilirler ama bölgedeki tek güvenilir ortak Türkiye. Son dönemde Suriye, Gazze ve Ukrayna-Rusya krizlerinde bizimle çalışma istekleri bunun göstergesi. ABD istikrarı sağlayıp bölgeden kontrollü şekilde çekilmek istiyor.”
“SURİYE’DE DÜZEN YAVAŞ YAVAŞ OLUŞACAK”
Suriye’de 8 Aralık devriminin birinci yılı geride kalırken yeniden inşa çalışmalarının hızlandığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, Körfez ülkeleri, Türkiye ve Mısır’ın önümüzdeki dönemde Suriye’nin yeniden yapılanması ve ekonomik düzenin kurulması için ortak çalışma yürütüleceğini ifade etti: “Bu süreç yeni başladı ve zaman alacak. Suriye’de yönetim sistemi kademeli olarak oturacak. ABD’nin yaptırımları kaldırması kritik önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya sağlanan uluslararası destek de giderek artıyor.”
GENELKURMAY BAŞKANI BAYRAKTAROĞLU’NDAN KRİTİK ZİYARETLER
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun Şam’daki temasları dikkat çekti. Bayraktaroğlu’nun, Suriye Savunma Bakanı Tümgeneral Murhaf Ebu Kasra ve Suriye Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ali Nurettin Nasan ile görüştüğü, Türkiye-Suriye Ortak Harekât Merkezi’nde incelemelerde bulunduğu bildirildi. Bayraktaroğlu’nun ayrıca Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara tarafından kabul edildiği, görüşmede Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Levent Ergün’ün de yer aldığı aktarıldı.





