Batı Afrika'daki ilk organ nakli ameliyatı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu'nun da aralarında bulunduğu Türk hekimlerce gerçekleştirildi. 

16 KİŞİLİK EKİP

Türkiye'den Senegal'e giden 16 kişilik gönüllü sağlık ekibi, diyalize bağlı 3 hastaya umut oldu. İlk böbrek naklinin gerçekleştirildiği Senegal'e giden ekip arasında OMÜ'den Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu da yer aldı. Prof. Dr. Yakupoğlu, "Türkiye Organ Nakli Vakfı girişimleri sonucu, Senegal Sağlık Bakanlığı'nın davetlisi olarak buraya geldik. Batı Afrika'da gerçekleştirilecek ilk böbrek naklini gerçekleştirdik. 16 kişilik kalabalık bir ekibiz. Bu ekibin içinde nefrolog, yoğun bakım uzmanları ve anestezi uzmanları vardı. Ayrıca organ nakli koordinatörleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri vardı" dedi.

Samsun Canik'te aynı gün farklı adreslere peş peşe silahlı saldırı düzenledi Samsun Canik'te aynı gün farklı adreslere peş peşe silahlı saldırı düzenledi

HASTALARIN DURUMU İYİ 

Senegal Dakar Ouakam Askeri Hastanesi'nde böbrek nakillerinin başarıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Yakupoğlu, "Ekibin başında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Barış Akin bulunuyor. Benim dışımda, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, Ege Üniversitesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Kubilay Demirağ ve yine Florence Nightingale Hastanesi'nden doktor Ayşe Sinangil de buradalardı. Bu ekiple birlikte ilk gün 2, ikinci gün 1 böbrek nakli gerçekleştirdik.  Hastaların durumu gayet iyi. Senegal'de bu olay oldukça güzel karşılandı. Tüm medya olayın üstüne düştü. Çünkü sadece Senegal'de değil Batı Afrika'da gerçekleşen ilk organ nakilleriydi. Burada herkes canla başla çalıştı. Zorlu vakalardı ama başarıyla atlattık. Senegal devlet başkanı ve genel kurmay başkanı tarafından davet edildik. Artık biz de ülkemize geri dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.