- Ankara, 12 Şubat 2026: Trafik cezaları artırıldı.
- TBMM Genel Kurulu kanun teklifini kabul etti.
- Plakayla oynayana 140 bin lira ceza getirildi.
- Vatandaşa etkisi: Telefon ve hız ihlallerine yüksek para cezaları uygulanacak.
- Takip süreci: Ölümlü kazada kaçana hapis cezası verilecek.
- Resmî kaynak Türkiye Büyük Millet Meclisi; ayrıntılar Samsun Gazetesi’nde.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile trafik ihlallerine yönelik cezalar artırıldı ve birçok yeni kural getirildi.
PLAKAYLA OYNAYANA 140 BİN LİRA CEZA
Yeni kanuna göre, tescil plakasını okunamayacak şekilde değiştiren veya farklı okunmasına neden olan sürücülere 140 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca söz konusu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek.
TAKOGRAF VE TAKSİMETRE ZORUNLULUĞU
Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı aşan yük taşıma araçları ile 17’den fazla koltuğu bulunan yolcu taşıma araçlarında takograf kullanımı zorunlu hale getirildi. Taksi olarak hizmet veren otomobillerde ise taksimetre bulundurulması ve kullanılması şartı getirildi.
HIZ İHLALLERİNE KADEMELİ YAPTIRIM
Yerleşim yeri içinde hız sınırını aşan sürücülere yönelik cezalar da artırıldı. Buna göre:
Hız sınırını 46-55 km/s aşanların ehliyeti 30 gün,
56-65 km/s aşanların ehliyeti 60 gün,
66 km/s ve üzeri aşanların ehliyeti ise 90 gün süreyle geri alınacak.
Geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermeyen sürücülere 15 bin lira para cezası uygulanacak. Ambulans, itfaiye ve yangın söndürme araçlarına yol vermeyenlere ise 46 bin lira ceza kesilecek ve sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak.
TRAFİKTE SALDIRGANA 180 BİN LİRA CEZA
Trafikte başka bir aracı saldırı amacıyla takip eden ya da araçtan inerek bu davranışı sürdüren sürücülere 180 bin lira idari para cezası verilecek. Bu kişilerin ehliyetleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçları ise 30 gün trafikten men edilebilecek.
Gürültü çıkaracak şekilde araç üzerinde değişiklik yapan sürücülere 16 bin lira para cezası uygulanacak.
TELEFON KULLANANA 5 BİN LİRA CEZA
Seyir halindeyken cep telefonu ya da benzeri haberleşme cihazı kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek. Kırmızı ışık ihlali sonucu kazaya neden olanların ehliyetleri 60 gün süreyle geri alınacak. Bu belgeler, sürenin sonunda psikoteknik değerlendirme sonucu uygun görülmesi halinde iade edilecek.
Yarış yapan sürücülere ise 46 bin lira para cezası uygulanacak ve ehliyetleri 2 yıl süreyle geri alınacak.
KAZA YERİNDEN KAÇANA HAPİS CEZASI
Yeni düzenlemeye göre, ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazalarında zabıtanın izni olmadan olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yaya yollarında kullanılması halinde sürücülere 5 bin lira ceza uygulanacak.
Ayrıca karlı ve buzlu hava koşullarında kamyon, çekici ve otobüs sürücülerinin araçlarında kar zinciri bulundurması ve kullanması zorunlu hale getirildi. Yeni düzenlemelerin, trafikte güvenliği artırmayı amaçladığı belirtildi.




