TRABZON (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Trabzon'da son 14 yılda içme suyu tesisi ve dere ıslahı gibi proje ve destekler aracılığıyla 1 milyar 550 milyon liralık yatırım yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trabzon'da kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı yatırımlar açısından üst sıralarda bulunuyor.

AA muhabirinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Trabzon'da 14 yılda yapılan çalışmalar kapsamında 78 derenin ıslahı gerçekleştirildi.

Akçaabat'ta 13, Araklı, Şalpazarı ve Maçka'da 1'er, Arsin'de 6, Beşikdüzü ve Vakfıkebir'de 5'er, Çarşıbaşı ve Yomra'da 4'er, Çaykara'da 6, Köprübaşı'da 2, Hayrat ve Tonya'da 3'er, Of'ta 10, Sürmene ve Trabzon şehir merkezinde 7'şer derenin ıslahı yapıldı.

Gerçekleştirilen dere ıslah projeleri sayesinde 170 yerleşim yeri ve 9 bin 30 dekar arazinin taşkınlardan korunması sağlandı.

- İlçe merkezleri taşkınlardan korunacak

Trabzon'da, 6'sı şehir merkezinde olmak üzere 35 derenin ıslah çalışması ise devam ediyor.

Bunlardan 23'ünün temeli 24 Eylül'de Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Devam eden çalışmalar arasında yer alan Araklı ilçesinde 5 köyü taşkınlardan koruyacak Araklı Küçükdere Deresi Islah Projesi çalışmasında yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Çarşıbaşı Taşlıtepe ve Kaldırım Dereleri Islah Projesi ile Çarşıbaşı ilçe merkezi taşkınlardan korunacak. Bu projenin ise 83'ü tamamlandı.

Düzköy ilçesinde 2 mahallenin taşkınlardan korunacağı Çalköy Taşkın Koruma Tesisi 2. Kısım çalışmasında yüzde 78 fiziki gerçekleşme kaydedildi.

Yüzde 83 fiziki gerçekleşme sağlanan Balaban ve Baltacı Derelerinin Islah Projesi tamamlanınca Hayrat ilçesindeki 9 köy taşkınlardan korunacak.

Maçka ilçe merkezi, 2 köy ve 730 dekar araziyi taşkınlardan koruyacak Trabzon Değirmendere Vadisi Islahı 2. Kısım Projesinin yüzde 41'i tamamlandı.

Köprübaşı ve Sürmene ilçeleri ile 420 dekar araziyi taşkınlardan koruyacak Trabzon Manahos Vadisi Islahı 2. Kısım Projesinde yüzde 90 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Akyazı ve Yeşilova Mahallerini taşkınlardan koruyacak Kozan ve Beşirli Deresi Islahı 2. Kısım çalışmasının yüzde 84'ü tamamlandı.

Trabzon Merkez Şehiriçi Dereleri Islahı 2. Kısım Projesi ile Trabzon şehir merkezi ve 130 dekar arazi taşkınlardan korunacak. Bu çalışmanın da yüzde 85'i gerçekleştirildi.

Yomra ilçe merkezi, 1 köy ve 520 dekar araziyi taşkınlardan koruyacak Şana Deresi Islahı 2. Kısım çalışmalarının da yüzde 96'sı yapıldı.

Yomra Kayabaşı Köyü Ekşili Deresi Islahı Projesi sayesinde 1 mahalle taşkınlardan korunacak. Projenin yüzde 91'i tamamlandı.

Devam eden 35 projenin tamamlanmasıyla 14 ilçe merkezi, 28 mahalle, 21 köy ve bin 800 dekar alan taşkınlardan korunacak.

Dere ıslahı kapsamında Akçaabat Acısu Mahallesi Taşkın Koruma Tesisi, Araklı Bereketli Köyü Elmalı ve Yan Derelerin Islahı, Maçka Köprüyanı Köyü Taşkın Koruma Tesisi ve Beşikdüzü Takazlı Deresi Üst Havza Tedbirleri projeleri ise planlama safhasında bulunuyor.