Mardin’in Kızıltepe ilçesi Yurtderi köyünde 13 Haziran 2013 günü yapılan kazıda kemikleri bulunan ve geçtiğimiz günlerde yapılan otopsi sonucunda kemiklerin Bitlis’in Mutki ilçesinde ikamet eden Kemal Birlik ve Zeki Alabalık'a ait olduğunun kesinleşmesinin ardından ailelerin talebi üzerine Birlik ve Alabalık’ın kemikleri defin edilmek üzere Mutki'ye getirildi.

Kemal Birlik ve Zeki Alabalık için Mutki ilçesinde cenaze töreni düzenledi. Mutki Mezarlığı'nda düzenlenen törenle Birlik ve Alabalık 19 yıl aradan sonra mezarlarına kavuştu.

Törende konuşan konuşan Kemal Birlik'in kardeşi Çetin Birlik, ailesinin o dönem Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olan Atilla Uğur tarafından katlettiğini savunarak "Devlet Kürtlerin devleti değil. Çünkü katiller ellerini kollarını sallıyor ve onlara sahip çıkıyor, ancak devlet katledenlere sahip çıkmıyor." dedi.

Törende, Bitlis MEYA-DER Eşbaşkanı Nihat Karababa, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Birlik'in kardeşi Çetin Birlik açıklama yaparak katliamcıların bir an önce ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedi.

Düzenlenen cenaze törenine, BDP il ve ilçe yöneticileri, Bitlis, Mutki ve Ovakışla belde belediye eş başkanları, BDP Güroymak Belediyesi eş başkan adayları, Bitlis MEYA-DER yöneticileri, İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu katıldı.