Bitlis’in Ahlat ilçesinde ki gençler “Şehirler ve kültürler-yörelerimiz” projesi kapsamında Mardin’i gezdi.

Proje kapsamında 14-24 yaş gurubunda ki gençler, Ahlat Gençlik Merkezine üye olarak ücretsiz bir şekilde günü birlik gezilere katılıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şehirler ve kültürler-yörelerimiz” projesi kapsamında Ahlatlı gençler çevre illeri geziyor. 81 ilde düzenlenen programlar ile 14-29 yaş grubu gençlerden özellikle kırsalda yaşayan ve dezavantajlı olanların tarihi ve kültürel yönden zengin çevre iller ile kendi il ve ilçelerini daha yakından tanımalarını, buralarda yaşayan akranları ile tanışmaları ve gençler arasında diyaloğun arttırılmasına katkı sağlayacak proje günübirlik programlar şeklinde gerçekleştiriliyor.

Düzenlenen gezi hakkında açıklama yapan Ahlat Gençlik Merkezi Müdürü Yavuz Gülmez, “Gençler gün içerisinde projeye katıldıktan sonra konaklama yapmadan yine aynı gün ikametgâhlarına geri dönecektir. Bu kapsamda ilçemizde de 40 kişilik 14-29 yaş arası bayanlarla bir gezi programı gerçekleşti. Amacı gezdikçe bilgi birikimi, iletişim gücü ve gönüllülük bilinci artan bir gençlik yetiştirmek ve gerçekleştirilen bu proje kendini rahat ifade edebilen, özgüven sahibi, sosyal iletişim becerileri gelişmiş, gezip görerek öğrenen gençlerin varlığının sosyal barışa kardeşlik ve huzura hizmet edeceği bilinciyle uygulanmaktadır. Şehirler ve kültürler- yörelerimiz projesinin bir diğer amacı güçlü Türkiye’nin oluşumunda gerçek katkıyı sağlayacak olan gençlere muhteşem bir medeniyet ve tarihin evlâtları olduğumuz gerçeğini anlatmaktır. Proje ile ekonomik açıdan dezavantajlı ve başarılı gençlerin yaşıtlarıyla aynı imkânlara sahip olmalarına katkı sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

Katılımcıların ikamet ettikleri il ve ilçeden programın gerçekleşeceği şehre hareket edeceklerini ifade eden Gülmez, “Burada şehrin tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret edecekler. Gençler proje kapsamında önceden belirlenen gönüllülük faaliyetlerine katılacak olup, günün sonunda ikamet ettikleri şehre döneceklerdir. Projeden yararlanacak gençler; Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi’nde yer alan genç tanımına uygun yaş aralığında (proje başlangıç tarihi itibariyle 14-29 yaş), Bakanlığımız bünyesinde hizmet vermekte olan Gençlik Merkezine üye ve daha önceden Gençlik Merkezinin çeşitli faaliyetlerine katılmış gençler arasından kendi imkânlarıyla yaşadığı ili veya komşu illeri görme fırsatı elde edemeyen, gençlik faaliyetlerine katılamayan, kırsalda yaşayan, okul veya sınıf birincileri, ailesinin aylık geliri 2 bin TL’nin altında olan, yetim ve öksüzler, şehit ve gazi yakınları, çocuk evlerinde kalanlar, sanayide çalışan çıraklar, çeşitli nedenlerle eğitimini yarıda bırakmış gençler, sokakta yaşayan gençler, hükümlü yakınları, hafif bedensel engelli gençler, ailesiyle birlikte göç eden gençler öncelikle faydalanacaklardır. Proje kapsamında ilk gezimiz Mardin’e gerçekleşti. Gençlerimizden herhangi bir ücret alınmadı (3 öğün yemek+ yol+sigorta) 40 genç ve 2 görevli ile gidildi. Bitlis için belirlenen gezi illeri Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Van ve Bingöl’dür” şeklinde konuştu.

Faaliyetlerin devam edeceğini ifade eden Müdür Gülmez, 7-29 yaş arası kız-erkek fark etmeksizin gezi için gençleri müdürlüğe üye olmaya davet etti.