Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, pandemi sürecinde başlayan ve devam eden süreçte Türkiye’de yapılan kartlı harcamaların incelendiği analizin üçüncüsünü paylaştı. Kartlı Harcamalar Analizi’nin üçüncüsüne göre; 2021 yılının ilk çeyreğindeki oranlar 2022 yılının ilk çeyreğindeki oranlarla kıyaslandığında yüzde 85'lik bir artış söz konusu. 

2021'E KIYASLA YÜZDE 85 ORANINDA BÜYÜDÜ

Kartlı Harcamalar Analizine göre Türkiye'de yapılan kartlı hacamaların, 2021 yılında pandemi sürecinden sonra normalleşmeye gidilmesi ve aşılamanın hızlanmasıyla arttığı gözlemleniyor. Pandeminin başladığı 2020 yılı ile kıyaslandığında kartlı harcamaların 2021 yılının sene başına yüzde 55 oranında arttığı gözlemlenmekte. 2022 yılının ilk çeyreğinin aylık kartlı harcamalar ortalamasının 2021 yılına kıyasla yüzde 85 oranında büyümüş olduğu belirtiliyor. 

TÜRKİYE'NİN 2021 PERFORMANSI DAHA İYİ 

Kartlı Harcamalar Analizi’nde pandemi süresince farklı yaklaşımlar izleyen ABD, İtalya ve İsveç ile Türkiye’nin karşılaştırmaları da yer almakta. Kartlı Harcamalar Analizi'ne göre Türkiye'de yapılan kartlı harcamalar, aşılamanın başladığı 2021 yılı itibarıyla İtalya, İsveç ile ABD gibi ülkelere kıyasla daha yüksek bir oranda artışta olduğu gözlemlenmekte. Türkiye'nin özellikle 2021 yılı Haziran ayı sonrasında diğer ülkelere göre daha iyi bir iyileşme sürecine girdiği ve bunun 2022'nin ilk çeyreğinde de artarak devam ettiği gözükmekte. Analizde, ülkelerin aynı dönemde bir iyileşme sürecine girdiği, özellikle 2021 yılının ikinci yarısı itibarı ile harcamaların gerçek büyümeye geçtiği ortaya çıkıyor.

TİCARİ KREDİ KARTLARI DA BÜYÜDÜ

Türkiye’de 2021 ve 2022 yıllarının ilk çeyreğinde kartlı harcamalar kıyaslandığı zaman, e-ticaretin yüzde 90, banka kartı harcamalarının yüzde 118 büyümesi, temassız ödemelerin de 3 katına çıkmış olması, devam eden büyümenin etkenlerinin değişmediğini gösteriyor. 2021 yılının aynı dönemine kıyasla e-ticaretteki büyüme hızının yüzde 72’den yüzde 90’a çıkmış olduğu trendin kalıcılığına göstermekte. Ticari kredi kartlarıyla yapılan harcamalar da bu dönemde yüzde 94 büyüdü. 
2020 ve 2021 yıllık bazda kıyaslandığında; kartlarla yapılan harcama tutarları, banka kartlarında yüzde 62, kredi kartlarında ise yüzde 47 büyüme kaydetti. Pandemi döneminde banka kartları temassız ve online alışverişlerde de daha fazla kullanılmaya başlandı.

CİDDİ BİR TOPARLANMA VAR

Kartlı Harcamalar Analizi'nde, farklı sektörlerde yapılan kartlı harcamalar da değerlendirlmekte. 3. Kartlı Harcamalar Analizi, Türkiye'de Mayıs 2021 itibariyle normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber kritik sektörlerin toparlanma eğilimine girdiğini göstermekte. 2021 yılının 2020 yılına kıyasla özellikle seyahat yüzde 116, yeme-içme yüzde 81 ve giyim-aksesuar harcamalarında yüzde 58'lik dikkate değer bir artış görülüyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise seyahat harcamalarında yüzde 201'lik büyüme gözlemlenirken, yeme-içme oranı da yüzde 225 olarak gerçekleşiyor.
İlk iki Harcamalar Analizi, pandemi kısıtlamalarının özellikle yemek (restoran) sektöründe düşüşe neden olduğu, sonrasında ise paket servise geçen ve internet üzerinden sipariş almaya başlayan işletmelerin dijital dönüşüme uyum sağlayarak toparladığını ortaya koymuştu. Son Harcamalar Analizi ise normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte yemek sektöründe Mayıs 2021 itibarıyla ciddi bir toparlanma olduğunu ve bunun 2022’de devam ettiğini ortaya koyuyor.

"KOBİLER ÜLKEMİZİN BEL KEMİĞİ"

Araştırma hakında, "Geçtiğimiz günlerde, 27 Haziran’da Dünya KOBİ Günü’nü kutladık. Yıllardır söylüyoruz, KOBİ’ler ülkemizde ekonomimizin bel kemiği, büyümenin motoru, istihdamın itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşları olarak yer alıyorlar. Çok güçlü ve dinamik bir KOBİ altyapımız var. Bu şekilde değişen koşullara çok hızlı uyum sağlayabiliyoruz. Bunun yansımasını kartlı harcamalar raporunda da e-ticaretin ve temassız harcamaların yükselişinden de anlayabiliyoruz" ifadelerini kullanan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerine şu şekilde deam etti, "Rapor 2022 yılının ilk çeyreğinde aylık kartlı harcamaların bir önceki yıla göre %85 oranında büyüdüğünü, yine seyahat harcamaları ile yeme-içmede yüzde 200’ün üzerinde büyümelerin gerçekleştiğini görüyoruz. Bunlar çok iyi oranlar."

"EKONOMİMİZE KATKIDA BULUNMAYA DEVAM" 

Yapılan araştırma hakkında Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, "Visa ve TOBB’un Kartlı Harcamalar Analizi, pandemiyle birlikte yaşanan değişimi ortaya koyması açısından faydalı bir rehbere dönüştü. Pandeminin birinci ve ikinci dalgasını, ardından da normalleşme sürecini kartlı harcamalar açısından düzenli olarak değerlendirildiği çalışmamızın üçüncüsü ortaya koyuyor ki, 2021 itibarıyla Türkiye’de harcamalar diğer ülkelerle karşılaştırıldığında daha hızlı toparlandı. Pozitif trend 2022’nin ilk çeyreğinde artarak devam etti. Online harcamaların kayda değer bir ivmeyle 2021 yılında da büyümesi, temassız ödemelerin katlanarak artışı, banka kartı sayılarındaki yükseliş 2021 yılına da kartlı harcamalar açısından damga vurdu. Türkiye’nin güçlü ödemeler altyapısı ve tüm sektörel oyuncuların hızlı adaptasyon kabiliyeti pandemi döneminde daha da belirginleşti. Biz de Visa olarak, tüm bu süreç boyunca ihtiyaçlardan yola çıkarak geliştirdiğimiz çözümlerle ekonomimize katkıda bulunmaya devam ettiğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.