Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimci olmak isteyenlere seslenerek, “Önce hayal edeceksiniz. Her şey iş hayalle başlıyor. Hayal etmekten korkmayın. Özgürce hayal kurun. Ama o hayalleri bir hedefe yönlendirmek lazım. Hedefi olmayan gemiye rüzgar yardım edemez” dedi.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Tesisat İnşaat Sanayi Malzemecileri Derneği (TİMKODER) iş birliğiyle üyelerine yönelik olarak düzenlediği ATO Akademi Kişisel Gelişim Eğitim Haftaları etkinliğinin konuğu olan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, girişimcilik, markalaşma ve iş hayatında başarılı olma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Girişimci olmak için artık sermaye gerekmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Ankara Rüzgarlı Sokak’ta sıfır sermaye ile iş hayatına başladığını anlattı. Günümüzde girişimci olmak isteyen gençlerin eskiye göre daha şanslı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, iş kurmak için bir bilgisayarın yeterli olduğunu söyledi.

“Bilgi canlı, hızla değişiyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Almanya’da 35 yaşından sonra ikinci eğitime hazırlanmamız lazım. Üniversite’de ne öğrendiysek bugün anlıyoruz ki hepsi yanlışmış” sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu şunu gösteriyor. Bilgi o kadar canlı ki. O kadar hızla değişiyor ki. Onun için devamlı kendimizi yeniliyor olmamız lazım. Bundan 20 sene önceki interneti bir de şu andaki interneti düşünün. 20 sene önce kullanılan cep telefonlarını düşünün. Eskiden bilgisayar ayrıydı, cep telefonu ayrıydı. Şimdi bilgisayar ve cep telefonu üst üste geldi. Bilgiye ulaşım o kadar hızla değişti ki bu dünyada bir anlık mesele. Bilgi parmağının ucunda. 20 sene önce böyle bir imkan yoktu” dedi.

Hayal kur, çalış, farklı ol, pes etme

Girişimci olmak isteyen gençlere önce hayal kurmalarını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Önce hayal edeceksiniz. Her şey iş hayalle başlıyor. Hayal etmekten korkmayın. Özgürce hayal kurun. Ama o hayalleri bir hedefe yönlendirmek lazım. Hedefi olmayan gemiye rüzgar yardım edemez.”

Konuşmasında çalışmanın önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, “Çalışacaksın. Yatıp da abat olanı görmedim. Allah, çalışana veririm, diyor. İnancımızın gereği bu. Ter akıtmadan bir şey sahibi olamazsınız” dedi.

İş hayatında başarılı olmanın yollarından birinin de farklı olmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Daha fazla kazanmanın yolu daha farklı ne yapabilirim demekten geçiyor. Ne iş yapıyorsanız yapın farklı yapacaksınız” açıklamasında bulundu.

Markalaşmanın önemine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Marka olmadan para kazanmak mümkün değil. Yaptığınız işi markalaştırın” diye konuştu. Girişimciliğin yolunun kaybetmekten geçtiğini de söyleyen Hisarcıklıoğlu, “kaybetmeden kazanamazsınız. Zarar edeceksiniz ama pes etmeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu’nun beş altın kuralı

Hisarcıklıoğlu, iş hayatında kendisine düstur edindiği “Hafızasına güvenen daima yanılır. Önce kontrol, sonra itimat. İşten artmaz, dişten artar. İşin hilesi dürüstlüktür. İşte idare olmaz” şeklindeki beş altın kuralı da katılımcılarla paylaştı.

Hisarcıklıoğlu, birlikte hareket edebilme kültürünün işin özü olduğunu vurguladı. Türklerin tarih boyunca 252 devlet 16 imparatorluk kurduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bununla gurur duyuyoruz. Peki bu 16 imparatorluk nerede? Başka milletlerin geçmişinde 16 imparatorluk yok. 16 imparatorluğu kuran da biziz, yıkan da biziz. Biz yoklukta birlikte olmayı çok iyi beceriyoruz. Ama varlığa gelince ilk başta birbirimizle uğraşıyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, sermayeyi büyütmenin yolunun birleşmekten geçtiğini anlattı.

Dinleyiciler arasında ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, TİMKODER Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yılmaz, ATO Yönetim kurulu ve ATO Meclis üyeleri de yer aldı.