Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Zeynel Ravanoğlu, bu Kurban Bayramı’nda da kurban derisi topladıklarını belirterek, "Bu sene 22 bin küçükbaş, 4,5 ton büyük baş derisi topladık. Geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş var. Bunu da kurban kesim sayısına bağlıyoruz. Bu yıl kurban kesiminde de bir düşüş olduğunu gözlemledik. Ancak her şeye rağmen Türkiye’de deri toplamada yine ilk 3 içindeyiz. Mersinli vatandaşlarımıza teşekkür ederim" dedi.

Kurban Bayramı’nda yaptıkları çalışmalar ve topladıkları deri miktarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Revanoğlu, bu yılda başarılı bir çalışma ile deri topladıklarını söyledi. Eskiden yasaya göre deri toplama yetkisinin sadece kendilerinde olduğunu ve bundan dolayı da daha fazla deri toplayabildiklerini söyleyen Revanoğlu, "Artık deri toplama yetkisi sadece bize ait değil herkes deri toplayabiliyor. Bu bayramda da bizim dışımızda birçok kurum deri topladı. Bizde gerek araçlarımızla gerekse kesim yerlerinde kurduğumuz noktalarımızda deri topladık. 80 kişilik ekip, 35 araçla yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Geçen yıla göre bir düşüş oldu ancak yine de iyi bir sayı yakaladık. Bu sene 22 bin küçükbaş, 4,5 ton da büyük baş hayvan derisi topladık. Geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş var. Bunu da kurban kesim sayısına bağlıyoruz. Çünkü kurban kesiminde bir düşüş olduğunu gözlemledik. Ancak her şeye rağmen Türkiye’de deri toplamada yine ilk 3 içindeyiz. Mersinli vatandaşlarımıza teşekkür ederim" diye konuştu.

"Bu deriler gençlere eğitim vermek için kullanılıyor"

THK’nın 91 yıldır kurban derisi topladığının altını çizen Revanoğlu, "Herkes deri toplayabilir ancak önemli olan bu derinin satıldıktan sonra o paranın nasıl değerlendirildiğidir. Elbette ki kurban derisi toplayan bütün kurumlar ciddi yerlerde bunu değerlendiriyor ama THK özellikle gençlerimizin eğitiminde bu paraları değerlendiriyor. Biz Türkiye’nin her tarafından gençlere havacılık eğitimleri veriyoruz. İnşallah kısmet olursa 25 Eylül’de Mersin’de de yamaç paraşütü eğitimini başlatacağız. Şu anda Eskişehir’de yüzlerce gencimiz havacılık sektörünün değişik dallarında eğitim alıyorlar. Tabi bu eğitimlerin bedelleri biz vatandaşlarımızın bağışladığı fitre, zekat ve kurban derisi ücretleriyle karşılanıyor. Çünkü THK’nın başka bir geliri yok. Bu yılda topladığımız derileri satarak, gençlere yeni eğitimler vermeye devam edeceğiz. Temennimiz bunu her zaman sürdürmektir. İnşallah vatandaşlarımızın desteği ile bunu devam ettiririz" şeklinde konuştu.

Geçen yıl deri toplamada Türkiye birincisi olduklarının altını çizen Ravanoğlu, “Bu bizim için gurur verici bir hadiseydi. 26 bine yakın kurban derisi topladık. Temennimiz bu yılda bu sayıyı yakalamaktı ama biraz daha az toplayabildik. Ancak yine de iyi bir sayıda deri topladık. Ayrıca deri fiyatları bu yılda düşük görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda 9-10 lira olan keçi derisi fiyatı yarı yarıya düştü. Bunun da büyük bir etkisi oluyor. Bu yılda derileri geçtiğimiz yıllara göre düşük fiyattan satacak gibi duruyoruz" ifadelerini kullandı.