Ölçek aileleri uyardıSamsun'da Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Nilay Ölçek, teknoloji bağımlılığının ciddi oranda arttığını belirterek "Çocuklarımızın bizim gibi özgür bir şekilde tablet veya telefon kullanması çok uygun değil. Bu durum birçok psikiyatrik sıkıntıyı beraberinde getiriyor" diyerek ailelere çağrıda bulundu.

'SINIRSIZLIĞI ENGELLEMELİYİZ'

Teknolojinin son yıllarda hayatın her alanında bulunması ve kullanan yaş grubunun giderek alt seviyelere inmesi, çocukların gelişimini olumlu olduğu kadar olumsuz da etkiliyor. Okulların yaz tatili sürecine girmesi ve çocukların boş zamanlarının çok olması onları teknoloji ile daha çok içli dışlı bir hale getiriyor. Teknoloji bağımlılığın giderek arttığını kaydeden Ölçek ailelere büyük görevler düştüğünü belirterek, "Özellikle de yaz döneminde bununla igili sıkıntılar yaşıyoruz. Yaz döneminde çocuklarımızın çok fazla boş zamanı, uzun uzun boşlukları oluyor. Bu uzun boşluklarda genellikle kendilerini tablet ve telefonla oyalamayı tercih edebiliyorlar. Tabi burada öncelikle kendimizin telefonla,tabletle,bilgisayarla olan iletişim şeklimizi bir değerlendirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın bizim gibi özgür bir şekilde tablet veya telefon kullanması çok uygun değil. Birçok psikiyatrik sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Ebeveynler olarak sınırsızlığı engellememiz gerekiyor" dedi.

'DENETİM ALTINDA TUTULMALI'

Çocukların denetim altında tutulması gerektiğini kaydeden Genç sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Çocuklarımız tabiki teknolojiyi kullanacak ve öğrenecek. Ama bunun içeriğini ve süresini ebeveyn olarak denetlemeyi öğrenmemiz ve bunu kendimize bir sorumluluk olarak belirlememiz gerekiyor. Çocuk nelerle ilişki kuruyor, kimlerle konuşuyor ve hangi sitelerde geziyor bilmemiz gerekiyor. Bunun dışında telefon, tablet ya da bilgisayar kullanım süresini çok aşan veya çocuğun durduramadığı gibi durumlar varsa zaten bir profesyonelden destek almak lazım."

Samsun'da yaşayan bazı vatandaşlar da Kanal S mikrofonlarına yaptığı açıklamalarda teknoloji bağımlılığın çağın hastalığı olduğunu belirterek, özellikle telefonların hayatlarının çok önemli bir parçası haline geldiğini söyledi.

'MÜDAHALE EDİLMELİ'

EROL VURAL: Çocukların internet bağımlısı olması çağın sorunu. Derslerini ihmal etmeden interneti orantılı olarak kullanırlarsa sorun olmaz. Ama sadece sabahtan akşama kadar internette vakit geçirirlerse sorun büyür. Ailelerin buna müdahale etmesi gerekir. Ben çocuğumu takip ediyorum orantılı bir şekilde kullanıyor.

'HERKES BAĞIMLI'

MUSTAFA YILMAZ: Günümüz şartlarında telefon, vazgeçilmez bir araç olduğu için herkes kullanıyor. Sadece gençler değil orta kesim ve yaşlılar dahil herkes bağımlı hale geldi. Ben 40 yaşında olmama rağmen sabahtan akşama kadar elimde. İyi bir şey değil herkesin bu bağımlılıktan kurtulmasını istiyorum.

'ÇAĞIN HASTALIĞI'

FİLİZ BÜYÜKBAY: Kontrollü gidildiği zaman diyorlar ama böyle bir şey yok. Tablet, telefon çağımızın hastalığı. Özellikle şunu söylüyorum gençliğin bir nevi sosyal sorunu. Çocuklarımız dışarda oynamıyorlar evde tabletle oynuyorlar. bir aktiviteleri yok eve bağımlılar. 

'TELEFON ELİMDEN DÜŞMÜYOR'

FATMA ELMAS: Hiç onaylamıyorum ama maalesef benim çocuğum da çok fazla vakit geçiriyor. Bilgisayarın başından kalkmıyor. Bilgisayarı bırakıp telefona geçiyor. İkaz ediyorum ama olmuyor, dediğimi yaptıramıyorum. Ama doğrusunu söylemek gerekirse sanırım ben de öyleyim. Telefon elimden düşmüyor. Aslında bir uzmanla görüşmek gerekiyor sanırım.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.