Samsun Medya Grubu’na bağlı Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına Çarşamba İlçesi’nin tarım faaliyetlerini değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Arazimizde kivi çok güzel tuttu ve ben çiftçimize fındık bahçelerini söküp kivi dikmelerini öneriyorum" dedi.

YARALAR SARILMALI 
Geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de etkili olan yağıştan Çarşamba’nın da fazlasıyla etkilendiğini söyleyen  Aydemir, “Çiftçilerimizin arazileri sular altında kaldı. 2017 yılında yaşanan sel felaketinden sonra halen yaralarını saramamış olan çiftçilerimiz tarımdan bıkmış duruma geldi. Şu anda fındıkta yüzde 30’lara varan kayıp meydana geldi. İnşallah devletimiz çiftçilerimizin yaralarının sarılması için elinden gelen gayreti gösterecek. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) su kanallarının temizlenmesi konusunda biraz gevşek davrandığını düşünüyorum. Çiftçilerin de bu kanalların durumunu takip etmesi gerekiyor" diye konuştu.

KİVİYE RAĞBET VAR 
Çarşamba Ovası’nda yetişen kividen, fındığa göre çok daha iyi verim alındığını söyleyen Aydemir, “Bizim öncelikle doğru pazarı bulmamız gerekiyor. Bir ürün para ettiği zaman bizim çiftçimiz onu en iyi şekilde yetiştirir. Arazimizde kivi çok güzel tuttu ve ben çiftçimize fındık bahçelerini söküp kivi dikmelerini öneriyorum. Kivi, fındığa göre daha fazla gelir edilen bir ürün ve talep de çok” dedi.

İHRACAT YAPMALIYIZ
En büyük hayalinin, Çarşamba’da yetişen ürünlerin ihraç edilmesi olduğunu belirten Aydemir, “Çarşamba’da tarımsal üretim istenilen seviyede değil. Yoğun yağışlar olduğu için çiftçilerimiz sebze ekmekten vazgeçmeye başladı. Bizim ihracata yönelik tarım yapmamız lazım. Öncelikle planlı üretim yapmamız ve sözleşmeli tarıma geçilmesi lazım. Bunun için de Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çarşamba Belediyesi ve diğer belediyelerle bir araya gelip toplantılar yapıp, karar vermemiz lazım” diye konuştu.

Merve İLHAN, Ekrem ASLAN