Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, üreticinin 2020 yılında açılması planlanan Çarşamba Şeker Fabrikası için pancar ektiğini ve zarar ettiğini belirterek, "Çiftçimizi mağdur ettikleri yetmiyormuş gibi bir de haciz gönderdiler" diyerek isyan etti.

3 YILDIR AÇILAMADI

"Çarşamba Şeker Fabrikası'nın kapatılmaması ve açılması için 7’den 70’e el birliği mücadele verdik. Fabrikamızın faaliyete geçmesi için kapı kapı dolaşıp çiftçilerimizin şeker ekmesini teşvik ettik" diyen Avcı, "Ancak Çarşamba Şeker Fabrikası'nın ödenek yetersizliğinden üç yıldır bir türlü faaliyete geçmedi. 2020 yılında ülkemizde genelinde de olduğu gibi Samsun'da da kuraklık oldu ve verimli bir ürün alınamadı. Fabrikanın da açılmamasıyla çiftçilerimizin ürünü Kastamonu Şeker Fabrikası'na gönderildi. Nakliyeci bulunana kadar çiftçinin ürünü söküldükten sonra tarlada 1 hafta on gün kalarak fire vermiş oldu ve çiftçilerimiz kullandıkları avansları ödeyemediler" dedi.

'BU ÇİFTÇİ NASIL ÜRETSİN'

2021 yılında fabrikanın faaliyete geçeceğinin söylendiği ve çiftçiyi şeker pancarı ekmeye teşvik ettikleri, fakat yine üreticinin mağdur edildiğini kaydeden Avcı, "Çiftçilerimizi mağdur ettikleri yetmiyormuş gibi üstüne bir de bütün zirai araç gereç traktör ve banka hesaplarına el koymaları tuzuyla biberi oldu. 106 bin borcu olan çiftçiye 36 bin lira faiz ve 15 bin lira avukat ücreti gibi akıllara zarar bir icra takibi yaptılar. Üretin diyorlar fakat elindeki traktörüne haciz konulan çiftçi nasıl üretsin? Bu çiftçi bunca faizi, bunca avukat parasını nasıl ödesin ki üretimine devam etsin? El insaf yeter yeter yeter. Bu açıklamamız Çarşamba Şeker Fabrikası müdürümüz ve personeline değildir. Onlar gelen emirleri yerine getirmekte mükelleftir" ifadelerini kullandı. 

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.