Muş Alparslan Üniversitesi’nin (MŞÜ) 2017-2018 akademik yılı açılışı törenle yapıldı.

MŞÜ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen akademik yıl açılış töreni, İbn Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay’ın ‘Üniversite, Bilim ve Ahlak’ konulu ilk dersini vermesiyle başladı.

Prof. Dr. Halil Berktay, Muş Alparslan Üniversitesi camiasının yeni akademik yılını kutlayarak başladığı ‘Üniversite, Bilim ve Ahlak’ başlıklı açılış dersinde özetle şunları söyledi: “Aslında daha sert bir başlık koymayı düşünmüştüm. Biraz provokatif bir başlık; üniversite nasıl depolitize edilmeli. Sonra bunun çeşitli yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğini düşündüm. Fakat aslında bunu gerçekten savunmak istiyorum. Türkiye’de üniversite kurumunun on yıllardır maruz kaldığı aşırı politizasyondan kurtarılarak gerçekten asli işlevine yani bilim yuvası olma işlevine dönmesi gerektiğini huzurlarınızda savunmak istiyorum. Aynı zamanda bunun üniversite denen kuruma ve Türkiye’nin akademik camiasına dışarıdan yaptırılamayacağını, ancak üniversitelerimiz içindeki yeni bir ahlak hareketi tarafından gerçekleştirilebileceğini savunmak istiyorum. Burada Muş Alparslan Üniversite camiası olarak hazır bulunuyorsunuz. Aranızda akademik ve idari personel var, öğrenciler var. Hepinizin siyasi görüşleri vardır ve bunların var olması sizin insan olarak, vatandaş olarak hakkınızdır. Görüşü olmayan insan, görüşü olmayan akademik, görüşü olmayan öğrenci olur mu? Yok böyle bir şey ama bu başka bir şey; bu görüşlerin bir renk yelpazesi olarak yan yana özgür bir tartışma ortamı içinde, özgür var oluş biçimleri hâlinde yan yana mevcut olmaları başka bir şey. Aynı şekilde üniversite kurumunun kendisine şu ya da bu politik tercihi hâkim kılmaya çalışmak başka bir şeydir. İşte benim için ideal üniversite buna imkân vermeyen üniversitedir” dedi.

"Maalesef üniversite hocaları cübbeleri ile sokağa döküldü"

Geçmiş dönemlerde kişisel olarak pek çok acı tecrübeler yaşandığını ifade eden Berktay, “Bizzat kendi yaşadıklarım var. Sol jargonu savunan bir gençlik yaşadım ve üniversitelerin bir bilim yuvası değil, bir politik savunu merkezi haline getirildiğini üzülerek müşahede ettim. Aynı şey ihtilaller döneminde ve 1990’lı yıllarda yaşandı. Üniversite yönetimleri, bir ideolojik duruşun propaganda merkezlerine dönüştürüldü. Bunlar, kayıp yıllardı.

2000’li yıllarda bu sefer farklı acı tecrübeler yaşadık. YÖK, üniversitelerarası kurul, birçok yönetici ve akademisyeni ile yürüyüşler yaptı. Bu yürüyüşlerin amacı, hepsi de özgürlük ve hürriyet amacına matuf hükümet icraatlarını istemeyen akademisyenlerin politik yürüyüşleri idi. Oysa Türkiye’de ilk defa yeni önerileri olan, açılımlarla Türkiye’yi daha iyi bir noktaya çekmek isteyen bir siyasi irade ön almak istedi. Örneğin Kürt açılımı, Alevi açılımı, Ermeni açılımı gibi esasen üniversitelerin sahiplenmesi ve bilimsel verilerle devlet aklına yön vermesi gereken bu alanlarda maalesef üniversite hocaları cübbeleri ile sokağa döküldü. Bugün yapılması gereken, her türlü tarafgirlikten uzak, sadece bilimsel verileri esas alan bir yaklaşımla düşünen insanların bir araya gelmesi, üniversitelerin ortak bir çalışma grubu oluşturarak bundan yıllar sonra bile iftiharla savunacağımız, sürekli değiştirmeyeceğimiz doğru bir üniversite tanımı yapabilmektir. Bunu da gerçekleştirme imkânlarına sahibiz” şeklinde konuştu.

Tören, açılış dersinin ardından MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın Prof. Dr. Halil Berktay’a hediye takdimi ile sona erdi.

Düzenlenen törene Muş Valis, Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Piyade Albay Cem Karoğlu, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Şahin, mülki protokol ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileler katıldı.