En düşük emekli aylığının 7.500 liraya çıkarılmasının ardından gözler, bayram ikramiyesine çevrildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurusu ile en düşük emekli aylığı yüzde 36 artışla 5.500 liradan 7.500 liraya yükseltildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın ek. 19 maddesinde yapılacak değişiklik ve kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla en düşük aylık hayata geçecek. 
Ocak başında en düşük emekli aylığı 3.500 liradan 5.500 liraya çıkarılmıştı. Hayat pahalılığından ötürü üç ay içinde ikinci kez artırıldı.
7.500 liradan düşük kök aylıklar Hazine tarafından 7.500 liraya tamamlanacak. Eğer yeni artış yapılmazsa kök aylık 7.500 liraya çıkana dek ocak ve temmuzdaki 6’şar aylık zamdan yararlanamayacak yüz binlerce emekli. 
Dizginlemeyen hayat pahalılığı karşısında 7.500 liralık en düşük aylığın da 2-3 ay içinde satın alma gücünü yitireceği aşikar. Seyyanen yüksek zam (her aylığa eşit oranda) bir ölçüde garibanlara soluk aldırabilir. 
Asgari ücretli ve diğer emekliler de ücret ve aylıklarına ara zam yapılmasını bekliyor. Seçimden ötürü sürpriz zamların gündeme gelebileceği kamuoyunda yaygın söylenti. Bakalım ne denli gerçekleşecek bu savlar. 
En düşük aylığın artırılmasının ardından emekli gözünü bayram ikramiyesinde yapılacak artışa dikti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ziyaretinde ikramiyelerde artış yapılmasına yönelik çalışmanın sürdüğünü açıklaması emekli, dul ve yetimi umutlandırdı. Dev emekliler ordusu, bayramda temel gereksinimlerini karşılayacak zam bekliyor.   
Beş yıllık süreçte sadece 100 lira zam yapılarak 1.100 liraya çıkarılan mevcut ikramiye tutarının günün koşullarına uygun yeniden saptanmasını umuyor 16 milyonluk dar gelirli kitle. Pazartesi günü yapılması beklenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayram ikramiyelerini kamuoyuna duyurması yüksek olasılık.
Bayram ikramiyelerinde yapılacak olası artış 5510 sayılı yasanın ek 18. maddesinde TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek değişiklikle resmiyet kazanacak. 
DİSK-AR’ın araştırmasına göre ikramiyeler 2018 yılından bu yana TÜİK’in enflasyonu kadar artırılsaydı 3.700 liraya, gıda enflasyonu kadar artsaydı 4.620 liraya, asgari ücret kadar artsaydı 5.307 liraya yükselecekti. 
Emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara bayram ikramiyesi ödeniyor. SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil yurttaşlar ile bunların hak sahiplerine de ikramiye veriliyor. EYT’liler de ikramiyeden yararlanacak. İkramiyelerin bayram öncesi hesaplara yatırılması bekleniyor.Yeni ikramiyesini alacak emekli bayramlık için çarşı pazara koşacak...