Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, "Girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler damızlıkları kesime göndermekte, bu artışların üretime ve tüketime olası yıkıcı etkilerini azaltmaya yönelik her türlü tedbirin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sektörde yaşanan sorunlar önümüzdeki günlerde süt krizinin yaşanmasına sebep olacaktır" dedi. 

‘NEREYE KADAR ARTIRILMAYACAK?’

"Ulusal Süt Konseyi’nin (USK), 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7,5 TL olarak belirlenmiş olup; üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra ortalama 7 lira geçmektedir" diyen Bayzat, "Bazı yerlerde ise bu fiyatın da altında çiğ süt satılmaktadır. Süt üreticilerinin refahı için süt ve yem paritesinin 1,5 seviyesinde olması gerekmekte olup üreticiye sürdürülebilir gelir sağlanması amacıyla gerekli adımların atılması gerekmektedir. Süt üretimindeki maliyetlerin her geçen gün artmasından dolayı parite, beklentimiz olan 1,5 seviyelerinden çok uzakta, 1 civarındadır. Üreticimiz bir kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabilmektedir. Artan maliyet nedeniyle çiftçiler önünü görememektedir. Yetkililerin süt fiyatları artırıldığında yem fiyatları da artıyor. Bu yüzden süt fiyatlarında artışa gitmeyeceğiz şeklinde söylemleri bulunmaktadır. Bu gerekçeyle nereye kadar süt fiyatları artırılmayacaktır?" diye konuştu.

TALEPLERİ SIRALADI

Sektörde yaşanan sorunların önümüzdeki günlerde süt krizinin yaşanmasına sebep olacağını öne süren Bayzat sözlerine şu şekilde devam etti: "Girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler damızlıkları kesime göndermekte, bu artışların üretime ve tüketime olası yıkıcı etkilerini azaltmaya yönelik her türlü tedbirin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz ellerinde tuttukları hayvanlarına ise ‘daha az yem, daha az süt’ diyerek verdikleri fabrika yemini azaltarak, hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslenmeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar artmaya başladı. Önceliğimiz yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması,  üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Çiğ süt desteği artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.