Trafik kazasının ardından sigorta şirketine hasar bildirimi yapmak isteyen vatandaşlar için işlemleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi (OHİM), 1 Eylül itibarıyla hizmet vermeye başlayacak.

Yeni sistemle birlikte kaza sonrası hasar ihbarlarının tek bir telefon numarası üzerinden hızlı ve kolay şekilde yapılması amaçlanıyor.

KAZA SONRASI TEK NUMARA: ALO 193

SEDDK tarafından yürütülen çalışma kapsamında oluşturulan Alo 193, trafik kazalarının ardından vatandaşların hasar bildirimlerini tek merkez üzerinden iletebilmesini sağlayacak.

Kayseri'de 4,1 büyüklüğünde deprem
Kayseri'de 4,1 büyüklüğünde deprem
İçeriği Görüntüle

Uygulamayla birlikte farklı sigorta şirketlerine ulaşmak yerine hasar ihbarı sürecinin ortak bir kanal üzerinden yürütülmesi hedefleniyor.

1 EYLÜL’DE DEVREYE GİRECEK

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi’nin 1 Eylül 2026 tarihinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Yeni sistem özellikle trafik kazasının hemen ardından yapılması gereken işlemlerin daha anlaşılır ve hızlı hale getirilmesini amaçlıyor.

VATANDAŞLARI ISRARLA ARAYAN YAPILARA KARŞI ÖNLEM

Yeni uygulamanın arkasında yalnızca işlemleri kolaylaştırma hedefi bulunmuyor.

SEDDK, trafik kazası geçiren kişilerin bilgilerini hukuka aykırı yöntemlerle elde ederek vatandaşları çağrı merkezlerinden arayan ve “hasar takip vekaleti” vermeye yönlendiren organize yapılara karşı bir eylem planı yürütüyor.

Alo 193 uygulaması da söz konusu plan kapsamında geliştirilen teknoloji ve uygulama adımlarından biri olarak hayata geçiriliyor.

HASAR SÜREÇLERİNİN HIZLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

SEDDK’nın açıklamasında kaza sonrası hasar ve tazminat işlemlerinin daha hızlı ve adil şekilde sonuçlandırılmasına yönelik çeşitli iyileştirmeler yapıldığı belirtildi.

Bu kapsamda SEDDK ile trafik sigortası poliçesi düzenleyen sigorta şirketleri de bir araya geldi. Toplantıda mevcut çalışmaların sonuçları ve bundan sonraki süreçte uygulanabilecek yeni tedbirler değerlendirildi.

SÜRÜCÜLER İÇİN YENİ DÖNEM

1 Eylül’de başlayacak uygulamayla trafik kazası yaşayan sürücüler, hasar ihbarı konusunda Alo 193 üzerinden ortak merkeze ulaşabilecek.

Yeni sistemin hem vatandaşların sigorta işlemlerini kolaylaştırması hem de kaza sonrası oluşabilecek yetkisiz aracılık ve dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Kaynak: MYNET