TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, üreticiye desteklerin az olmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Samsun'da bugün köylü kalmadı. Köyün köy olduğu gerçeğini bir kenara koyarak, 30 büyükşehir belediyesinde mahalle Sinop'ta da köy varsa burada yanlış giden şeyler var" diye konuştu.  

'PİYASAYA MÜDAHALE EDİLEMİYOR'

Türkiye'nin dışarıya bağımlı politikalar nedeniyle tarımda başarısız olduğunu öne süren Suiçmez, "Dışarıya bağımlı politikalar gerek girdilerde gerekse de ürünlerde tarımsal kitlelerin özelleştirilmesi, bugün yaşanan fiyatlar, gübre ve yemde yaşanan sorunlar, azaltılan destekler ve enflasyonun yüksek olmasıyla birlikte bir başarı öyküsünden bahsedilemeyeceği gerçektir. Kapatılan tarımsal KİT'lerin yokluğu ve işlevsizleştirilen kooperatiflerin güçsüzlüğü, çiftçinin piyasaya müdahale etmesini engellemektedir" dedi. 

'YANLIŞ GİDEN BİR ŞEYLER VAR'

Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin farklı olduğu yerlerde sorunların arttığına değinen Suiçmez, "Samsun'da bugün köylü kalmadı. Köyün köy olduğu gerçeğini bir kenara koyarak, 30 büyükşehir belediyesinde mahalle Sinop'ta da köy varsa burada yanlış giden şeyler var. Nitekim revizyon çalışmalarıyla zorla  mahalle olan yerleri gönüllü referandumla şimdi köy değil, kırsal mahalle yeni bir tanım konuldu. Köylü köyü,  kırı kırsalı, ve mahalleyi doğru tanımlayamıyorsa mahalle midir, köy müdür yoksa kırsal mahalle midir ? Büyükşehir belediyeleri kendilerine verilen  görevleri yapmaya çalışmakta. Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin farklı olduğu olduğu illerde bu konu ciddi sorun. Dünya ölçeğinde yeniden gündeme gelen korumacı tarım politikaları tercihlerinden ders çıkararak, ülkemizdeki dışa bağımlı  politikalar yerine bir an önce üretim odaklı 'kamucu tarım politikası' değişikliğine gidilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Dilber BAHADIR 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN