Bankaların promosyon yarışı dar ve sabit gelirli milyonlarca emekliye yaradı.
Özel bankalar temmuz zammı ile yükselen aylıklarını getiren emekliye 7.500 liraya varan tutarda promosyon ödemeye başladı. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklisi dul ve yetim aylığına temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 42.35 oranında zam yapılmıştı. Memur emeklisinin maaşı da yüzde 41.69 oranında artırılmıştı. Bu zam oranı ocakta verilen yüzde 2.5 oranındaki ek zammın 6 aylık enflasyon farkından düşürülmesinden ötürü eksik olduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı. 
Zamlarla yükselen emekli aylıkları bankalar tarafından cazip hale geldi. Zira ödeme günü ve saatine dek değerlendirilecek maaş ve aylıklardan para kazanacak, karlarını katlayacaklar. Yani “Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemeyerek” promosyon tutarını artırarak kıyasıya rekabete giriştiler. Hiç kuşkusuz promosyon yarışı hayat pahalılığı altında inin inim inleyen emeklinin lehine oldu. Bankalar aylık tutarlarına göre  promosyonları ödüyor.
Temmuz artışlarıyla ellerine geçen para artsa bile yanına yaklaşılmayan ateş pahası çarşı pazar fiyatlarına yetişmekte ve temel gereksinimlerini karşılamakta oldukça zorlanıyorlar. Bankaların promosyon rekabeti onlar için bir anlamda can simidi oldu.
Emekli aylığını taşıyana özel bankaların kimi 7.500 liraya ulaşan tutarda promosyon veriyor. Kimi bankalar ise bu tutarın altında ödeme yapıyor. Bazı bankalarda maaşını taşıyıp ayrıca yakınını getirene fazladan ödeme taahhüdünde bulunuyor. Promosyonun   yanı sıra düşük faizli kredi kullandırma ve kredi kartına ekstra bonus öneriyor. Hal böyle olunca emekli, en çok promosyonu veren bankaların önünde kuyruklar oluşturdu. Sıcak yaz günlerinde derdine bir ölçüde derman olabilecek paraya kavuşabilmek için bankaların kapısını aşındırıyor gariban emekli. Zira onlar için bir tutam nefes anlamına geliyor artırılan promosyonlar. Bankalara gitmeden de e-devlet üzerinden aylıklara istenilen bankalara taşınabiliyor.
Emekliye promosyon ödemeleri 2017 yılında başladı. Bu haktan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlar yararlanıyor. Emekli aylığını taşıdığı bankaya 3 yıllık taahhütte bulunuyor ve bu sürede maaşını başka bankaya taşıyamıyor. Yapılan sözleşme sonunda promosyon hesaplarına yatırılıyor. Üç yılın sonunda maaş ve aylıklarını daha fazla para veren bankaya taşıyabiliyorlar. Ya da aynı banka promosyon tutarını artırırsa burada kalabiliyorlar. Bankaya kredi ve kart borcu olanlar maaşlarını başka bankaya taşıyamıyor.
Özel bankaların promosyon yarışına kamu bankalarının da katılması bekleniyor. Çünkü çok sayıda emekli müşteriyi yitirecekleri aşikar. Onların da yarışın içinde yer almasıyla kazanan milyonlarca dar ve sabit gelirli kitle olacak.