Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mersin’in Mut ilçesinde yaptırdığı Dereyurt Göleti ve Sulaması projesi tamamlandığında bölgede 4 bin 230 dekar zirai alan suyla buluşacak. Projeyle bölge çiftçisinin dekar başına 881 TL net gelir artışı sağlayacağı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Dereyurt Göleti ve Sulaması projesinde çalışmaların hızla sürdüğü belirtildi. Açıklamaya göre, projede şu ana kadar memba batardosu ile 149 metre uzunluğunda derivasyon-dipsavak kondivisine ait bütün imalatlar tamamlandı. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipindeki gölette gövde dolgusu imalatları tamamlanarak ön yüz betonuna başlanabilir hale getirildi. Ayrıca ocak ulaşım yolu, gölet ulaşım yolu ve rölekasyon yolları olmak üzere toplam 6 bin 800 metre yol yapıldı. Projede enjeksiyon ve dolusavak betonu imalatları devam ediyor. Ölçüm tesislerinin raporlamalarının tamamlanmasının ardından ön yüz beton kaplama imalatına başlanacak.

Dekar başına 881 TL gelir artışı sağlanacak

Temelden yüksekliği 37 metre olan gölet projesi tamamlandığında bölgede 4 bin 230 dekar zirai alan suyla buluşacak ve bölge çiftçisi dekar başına 881 TL net gelir artışı sağlayacak. Ülke ekonomisine de yıllık yaklaşık 5 milyon TL katkı verilmesinin hedeflendiği proje ile 423 kişiye de ek istihdam alanının açılması öngörülüyor.

“Projeyi bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz”

Göletle ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu ziraata geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması için “GÖLSU” projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Eroğlu, “Bu uygulamadan Mersin ilimiz de nasibini alıyor. Bu çerçevede çalışmaların sürdüğü ve yaklaşık 32 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edilen Dereyurt Göleti ve Sulaması projesini bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu sulama projeleri ile sulama yapılan bölgelerin ziraata dayalı sanayisi gelişecek, bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlanacak” dedi.