Çeşitli programlar için Kayseri’ye gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Erciyes Teknopark A.Ş.’yi ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ziyaretin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğunu vurguladı. Gümrük Birliği’ne üye olup da Avrupa Birliği’ne üye olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, tam üyelik konusunda daha hızlı adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Hiçyılmaz konuşmasında, “Bu ziyaretin Avrupa Birliği ilişkilerinde önemli bir yer bulacağı kanaatindeyim. Öncelikle şunu belirtmek isterim, Kayseri Ticaret Odası olarak biz 1997 yılından beri Avrupa Birliği’nin Kayseri’de tanıtılması noktasında faaliyet gösteriyoruz. Bu çerçevede yapılan faaliyetlerle hem Kayseri’de hem Türkiye’de Avrupa Birliği’nin tanıtılması Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olması noktasında gayretler gösterdik. Türkiye 50 yıldan fazla süredir Avrupa Birliği’nin kapısında beklemekte olan bir ülke. Yapılmış olan anlaşmalar çerçevesinde bizim Gümrük Birliği’ne üyeliğimiz söz konusu. Ancak Gümrük Birliği’ne üye olup da Avrupa Birliği’ne üye olmayan tek ülkeyiz. Dolayısıyla ekonomik olarak sağlanan bu entegrasyonun diğer konularda da sağlanmasının hem Türkiye için hem Avrupa Birliği için önemli olduğu kanaatindeyim. Türkiye eğer Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edilirse sadece Türkiye değil daha da fazla Avrupa Birliği fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü son mülteci krizinden de anlaşıldığı üzere Avrupa Birliği’nin güvenliği bir bakıma Türkiye ile bağlı gözüküyor. Dolayısıyla bu konuda her iki tarafın daha iyi şartlar altında bu birlikteliğin devam etmesi noktasında gayretlerimizin devam etmesini iş dünyası olarak isteriz” ifadelerini kullandı.

Pastırma, sucuk ve mantının Avrupa Birliği tarafından tescil edilmesi için başvurularının bulunduğunu sözlerine ekleyen Hiçyılmaz, “Kayseri denilince akla pastırma, sucuk ve mantı geliyor. Dolayısıyla bizim Türkiye içerisinde bu ürünlerimizin coğrafi işaretleri zaten var. Avrupa Birliği konusunda bir müracaatımız söz konusu oldu. Avrupa Birliği tarafından da tescil edilmesi noktasında kabul gördü. Yapılacak olan çalışmalar neticesinde bu neticeye varacağız. Bu konuda Brüksel nezdinde bizim girişimlerimiz var ama kendisinin de bu ürünlerimizi tescili noktasında yardımcı olmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin önemine değinen Büyükelçi Berger ise, “Verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum. Ben de sizin Avrupa Birliği konusundaki düşüncelerinize katılıyorum. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalar içerisinde bir dizi toplantılar ve ziyaretler gerçekleştirmişti. Bu çerçevede Avrupa birliği ile Türkiye arasındaki diyalogun daha da güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amaçlandı. Geçen hafta Ankara’ya 3 tane komisyon üyesi ziyarette bulundu. Bu Avrupa Birliği Komisyonu üyelerinden özellikle 2 tanesi çok somut işbirliği konularında sorumlu olanlardı. Genel olarak ticaret hacmine baktığımız zaman Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu görüyoruz” dedi.

KTO’daki ziyaretin ardından AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Christian Berger kategorisinde en başarılı IPA (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) projelerinden biri seçilen, Erciyes Teknopark Bölgesel Yenilikçilik Merkezi projesi kapsamında yapımı tamamlanan altyapıyı yerinde görmek ve proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için Erciyes Teknopark’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Doğan, şunları söyledi:

“IPA projesi yani Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, Avrupa Birliği’nin aday veya potansiyel aday ülkelere verimli kaynak aktarımını sağlamak üzere 2007 yılında oluşturduğu mali yardım sistemidir. Türkiye ile AB ilişkilerinin önemli bir boyutunu oluşturan bu mali işbirliğinin ilk dönemi IPA I adı altında 2007-2013 yılları arasında uygulandı. IPA kapsamında verilen mali yardımların temel amacı, topluluğun uyum politikasının yönetilmesi ve uygulanmasına hazırlanmalarını teminen aday ve potansiyel aday ülkelere katkı sağlamak, onları üyelikle birlikte devreye girecek yapısal fon uygulamalarına hazırlamak ve dolayısıyla bu ülkelerin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmalarında destek sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, IPA kapsamında aday ülkenin AB’ye üye olma yolundaki ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projeler desteklenmektedir. Kategorisinde en başarılı IPA I projelerinden biri seçilen, Erciyes Teknopark Bölgesel Yenilikçilik Merkezi çalışması kapsamında, 10 bin 200 metrekare kapalı alan ile Türkiye’nin en büyük inkübasyon merkezlerinden Sera Kuluçka Merkezi ve 2 bin metrekarelik alan ile Bozok Teknopark’ın yapımı tamamlandı. Proje kapsamında yapımı tamamlanan Sera Kuluçka Merkezi’nde tarihsel girişimcilik kültürü taşıyan Kayseri’de girişimcilerin başarılı işletmelere dönüşümü adına benzersiz bir kuluçka programı yürütülmektedir. Sera Kuluçka Programı, girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticari değeri yüksek iş fikirleri üretmelerini ve bu iş fikirlerini ürüne/hizmete dönüştürüp pazara sunmalarını sağlayarak başarılı girişimciler yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Program kapsamında son iki yıl içerisinde 200’e yakın girişimciye eğitim verilmiştir. 80 genç girişimci ise Sera Kuluçka Programı’ndan yararlanmaya devam etmektedir. Erciyes Teknopark olarak 2014-2020 yılları arasında uygulamaya konulan IPA II projesi kapsamında da bölgemizin gelişmesi adına yeni projemizi hazırlayıp bakanlığımıza sunduğumuzu da belirtmek isterim."

Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’nin imkanları ile ilgili görsel brifingin ardından, IPA I projesi kapsamında yapımı tamamlanan Sera Kuluçka Merkezi ziyaret edildi. Berger, Erciyes Teknopark’ta gerçekleştirilen faaliyetlerden etkilendiğini belirterek, Kayseri ve çevre iller için teknoloji tabanlı sanayinin gelişimi adına buradaki çalışmaların son derece önemli olduğunu belirtti.