Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde, tarım ve hayvancılığa verilen desteğe devam edilmesi, toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilmesi, Gençlerbirliği eski Başkanı merhum İlhan Cavcav’ın adının, ailesinin yaşadığı eski mahallesindeki bir sokağa verilmesi kararlaştırıldı.

Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez yönetiminde düzenlenen toplantıda ilk olarak başkanlık yazısıyla gelen ve gündeme alınan konular görüşüldü. Bu kapsamda; Ankara’da sulak merası bulunan bölgelerde manda yetiştiriciliğine destek olmak amacıyla her bölgeden 10 yetiştiriciye, yüzde 25’i yetiştirici, yüzde 75’i de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmak üzere 5 baş manda hibe edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Başkent’teki çiftçilerin tesislere getirdikleri tohumluk eleme hizmet bedeli olarak 1.50 TL/paket, 30.00 TL/ton ücret alınmasının da kararlaştırıldığı toplantıda ayrıca Ankara’nın merkez ilçelerinde de tarımın desteklenmesi amacıyla vatandaşlara sebze fidesi, tıbbi aromatik bitkiler ile ceviz fidanının bedelsiz olarak dağıtılması için satın alınması da karara bağlandı.

Ankara’da bulunan kırsal ilçelerdeki tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde kullanmak ve çiftçilere destek olmak amacıyla; Belediye bütçesi imkanları dahilinde ve ortak hizmet projeleri kapsamında; tarım makineleri ve makine ekipmanları mal alımlarının yapılıp, ilçelerdeki Ziraat Odaları başkanlıklarına yapılacak protokollerle tahsis edilmesi de oy birliğiyle kararlaştırıldı.

Yeni Toptancı Hal’e meclis onayı

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkındaki Yönetmeliğin 6. Maddesi gereği; Hal Kuruluş Komisyon Raporu’nu da görüşen Büyükşehir Belediye Meclisi, Ankara ili Etimesgut ilçesi Elvanköy Mahallesi 47907 ada 5 parsel nolu 370 bin metrekare yüzölçümlü toptancı hali olarak ayrılan alana “Ankara Meyve, Sebze, Balık ve Çiçek Toptancı Hal Kompleksi” yapımını da kabul etti.

Toplantıda ayrıca, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri 1. Yılı Anma Günü” adına daha önce alınan toplu taşımaya ilişkin karar, Bakanlar Kurulu’nun kararına uygun olarak yeniden revize edildi. “Belediye otobüsleri, raylı sistemler ve teleferikle 15 Temmuz 2017 Cumartesi günü saat 06.00’dan başlayarak, 17 Temmuz 2017 Pazartesi günü saat 06.00’a kadar ücretsiz ulaşım sağlanması, ayrıca ileriki yıllarda aynı konuda Bakanlar Kurulu Kararı çıktığı takdirde yeni bir karar almaksızın ücretsiz taşımanın yapılması” kararı üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.

Toplu taşıma engelli revizesi

Engelliler Hakkında Kanun’un 7. ve 3. maddelerinde yer alan özel toplu taşıma sistemlerinin, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesine ilişkin hükmünün uygulanmasını da görüşen Belediye Meclisi, bu konuda EGO Genel Müdürlüğü’ne yetki verdi.

Konuya ilişkin hazırlanan Hukuk ve Tarifeler Komisyon Raporu’nun ele alındığı toplantıda, “Belediyemiz ve ilgili kurumların gerek kanun hükümlerinin süresi içerisinde uygulanması, gerekse şehrimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın şikayet ve taleplerinin değerlendirilerek, kanun hükümlerinin eksiksiz ve verilen yasal süre içerisinde yerine getirilmesi, belediyemiz bünyesinde ve özel toplu taşıma hizmet eden kurum ve araçlarının kanun kapsamında revize edilmesi gerektiği, sözü edilen konularla ilgili EGO Genel Müdürlüğü’nce gerekli çalışmalar yapılarak kanunun emrettiği şekilde düzenlemeler yapılması, komisyonca uygun görülmüştür” ifadelerinin yer aldığı rapor oy birliğiyle benimsendi.

Cadde ve sokaklara yeni isimler

Büyükşehir Belediye Meclisi, bir vefa örneği göstererek, “İlhan Cavcav” ismini, ailesinin de yaşadığı eski mahallesindeki bir sokağa verdi. Efsane Kulüp Başkanı ve Türk sporunun duayen isimlerinden olan, Ocak ayında hayatını kaybeden Gençlerbirliği Başkanı merhum İlhan Cavcav’ın ismi, Altındağ İlçesi Hacettepe Mahallesi sınırlarında bulunan Dutlu Sokak isminin yerine verildi.

İsimlendirme Komisyonu Raporları’nın görüşüldüğü toplantıda ayrıca şu kararlar alındı:

“Yenimahalle İlçesi pamuklar Mahallesi ve Keçiören İlçesi Ayvalı Mahallesi sınırlarında bulunan, 1 nolu yolun Seval Caddesi’nde sonlandırılarak “142. Cadde” olarak, Yenimahalle İlçesi Pamuklar Mahallesi ve Keçiören İlçesi Şehit Kubilay Mahallesi sınırlarında bulunan 2 nolu 15 metre genişliğindeki yolun ise Temsil Caddesi ile birleştirilerek “Temsil Caddesi” olarak isimlendirilmesi, Çankaya ilçesi Alacaatlı Mahallesi sınırları içerisinde yeni imar yollarlının açılması ve imara göre yoğun yapılaşmaların olması nedeniyle, bina numaratajlarının yeniden düzenlenebilmesi için toplam 55 cadde ve sokağın isimlendirilmesi,

Sincan ilçesi Malıköy Mahallesi sınırlarında bulunan 35 metre genişliğindeki 1 nolu isimsiz yolun, Alcı Bulvarı ile birleştirilerek “Alcı Bulvarı”, Alcı, Malıköy ve Alagöz Mahalleleri sınırlarında bulunan 25 metre genişliğindeki 2 nolu isimsiz yolun, yol bütünlüğü nedeniyle, Melih Gökçek Caddesi ile birleştirilerek “Melih Gökçek Caddesi” olarak isimlendirilmesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırlarına yeni bağlanan ilçelerde cadde ve sokaklarda mükerrer isim olup olmadığının araştırılması, inceleme ve değerlendirilmelerin yapılması.”