Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, "Milletimiz, tarihin nesnesi değil, öznesini olduğunu, tarih yapıcı bir millet olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmıştır” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı’nda konuşarak, "Gazi milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyor, vatan ve millet uğruna gözünü kırpmadan canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Gencecik evlatlarını Hakka uğurlayan siz fedakar annelerimize, babalarımıza, tüm şehit yakını ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz’un üzerinden 1 yıl geçti. O gece kadınıyla erkeğiyle yaşlısıyla genciyle sivil toplumuyla medyasıyla yediden yetmişe her kesimden vatandaşımız özgürlüğüne, bağımsızlığına, bayrağına sahip çıktı. Onurunu, iradesini, aklını 1 dolara satan FETÖ’nün teröristlerine de onların arkasındaki karanlık akla da gereken dersi vererek ‘Bu vatan geçilmez’ dedi" ifadelerini kullandı.

"O gece nereleri bombalayacaklarını hesap etmişlerdi ama bu milletin ölümü öldüren direnişini hesap edememişlerdi"

"O gece hep birlikte çocuklarımızla vedalaşarak, ailelerimizle helalleşerek çıktık meydanlara" diyen Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darbecilerin tanklarına sokakları, uçaklarına gökyüzünü dar ettik. 15 Temmuz, Malazgirt, İstanbul’un Fethi, Kutül Amare, İstiklal Savaşı ve Çanakkale Zaferi gibi tarihimizin dönüm noktaları arasında yerini almıştır. Milletimiz, tarihin nesnesi değil, öznesini olduğunu, tarih yapıcı bir millet olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmıştır. Bu işgal girişiminin planlayıcıları ve onların maşaları olan FETÖ’cü alçaklar o gece nereleri bombalayacaklarını hesap etmişlerdi ama bu milletin ölümü öldüren direnişini, Rabbimizin bu millete bahşettiği diriliş ruhunu hesap edememişlerdi. 15 Temmuz gecesi cesaretiyle hainlerin karşısına dikilen Kahramankazanlı öğretmen Derya Ovacıklı’nın inancını bilmiyorlardı. ‘Derya’nın ayağı, Ali’nin kolu değil, vatan ayakta, milletimiz dimdik önemli olan bu. Zaten bu beden vatan için ayaktaydı, vatana emanetti, vatana feda olmak için ayaktaydı’ diyordu Derya Öğretmen. Bizi bir ve beraber kılan, bizi millet yapan işte bu inanç. Üzerinden iki kez tank geçtiği halde sağ kalıp direnişe devam eden ‘Bir üçüncüsü gelseydi onu da durdurmaya çalışırdım’ diyen Sabri Ünal’ı ön göremediler. ‘Bacağımı kaybettim, 46 kez ameliyat oldum, hiç pişman olmadım, bir daha olsun bir daha yaparım. Bacaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz’ diyen gazi Sabri Gündüz’ü hesap edemediler."

"Milletimizin o gece korkusuzca meydanlara ineceğini tahayyül bile edemediler"

O gece darbeci olduğunu anladığında ilk kez komutanının talimatına uymayan ve şehit olacağını bile bile o haini orada öldüren Ömer Halisdemir’i hesap edemediklerini söyleyen Bakan Kaya, "Darbenin ilk şehidi kahraman Bülent Aydın’ımızı hesap edemedikleri gibi davamızın yiğit insanı Erol Olçok ve Abdullah Tayyip Olçok’u, Prof. Dr. İlhan Varank’ı ve milletimizin o gece korkusuzca meydanlara ineceğini tahayyül bile edemediler. Bu kadar değil elbet ve elbette bir kişiyi daha hesap edememişlerdi. Yıllarca üzerinde oyunlar oynadılar, farklı oyunlarla üstüne geldiler, milletiyle arasına girmek için türlü türlü tuzaklar kurdular ve bu tuzakların en kanlısını 15 Temmuz’da hayata geçirdiler. Bütün alçak hesaplarını onu ortadan kaldırmak üzere kurmuşlardı, özel suikast timleriyle geldiler, F-16’larla ablukaya aldılar. İşte o gece korkuyu korkutarak ‘Halkımın gücünün üstünde hiçbir güç tanımıyorum ve milletimizi meydanlara davet ediyorum, ben de geliyorum’ diyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı hesap edemediler" şeklinde konuştu.

"15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız"

Bakanlık olarak şehit yakınları ve gazileri bir an bile yalnız bırakmadıklarını kaydeden Bakan Kaya, "Gece gündüz onların dertleriyle ilgilenmeye, acılarını bir nebze olsun hafifletmeye çalışıyoruz. Vatanı, ezanı, bayrağı için gözünü kırpmadan şehadete yürüyenlerin bizlere emanetleri olan şehit ailelerimiz ve gazilerimiz için ne yapsak az. Onlara aşkla, onurla hizmet etmeye devam edeceğiz. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. Allah tüm şehitlerimizden, gazilerimizden, aziz milletimizden razı olsun. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Tek milletimiz, tek bayrağımız, tek vatanımız, tek devletimiz daim olsun" açıklamasını yaptı.