Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, dün Ankara ziyaretinin ikinci gününde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer hükümet yetkilileri ile önceki gün yaptığı görüşmelerin içeriğini Kürt bölgesinden gelen gazetecilere değerlendirdi. Türkiye’ye yaptığı ziyaretin daha önce planlandığının altını çizen Barzani, “Ankara ziyaretim Şengal’i (Sincar) kurtarma operasyonu başlamadan önce planlanmıştı” dedi.

Türkiye’deki yetkililer ile yaptığı görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten Barzani, “Görüşmeler sırasında hemen hemen tüm konuları ele aldık. Bizlerin (Kürt bölgesi), Türkiye ve uluslararası koalisyon güçlerinin, terör örgütü DAEŞ’e karşı dayanışma içine girmesi ve ortak hareket etmesi konusu detaylı bir şekilde ele alındı” diye konuştu.

Türk askerinin geçişi

Türk askerinin Musul yakınındaki Başika kampına asker sevki konusuna da değinen Barzani, şunları söyledi:

“Maalesef Türk askerlerinin Musul yakınlarına geçişi yanlış anlaşıldı. Daha önce de belirttiğim gibi bu durum gereğinden fazla abartılıp büyütüldü. Türk askerleri gönüllü Arap askerlerine askeri eğitim veriyordu. Bizler de hiç bir şekilde ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesine razı olmayız. Ancak terör örgütü DAEŞ ile savaşıyoruz ve dostlarımızın yardımına ihtiyacımız var. Bu sorun en yakın zamanda çözülecektir. Şu an tek hedefimiz DAEŞ’i bozguna uğratmak ve bölgemiz dahil tüm ülkelerde ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Biz Türkiye, İran ve tüm ülkelerin dostuyuz.

Silah talep etmedik

Taraf tutmuyoruz ve bölgemiz üzerinde planlar yapmaya çalışanlara da müsaade etmeyeceğiz. Bu ülkelerin hepsi DAEŞ’le mücadelede bizimle dayanışma içindeler.”

Gazetecilerin Türkiye’den silah yardımı talebinde bulunup bulunmadıkları yönündeki soruyu yanıtlayan Barzani, “Türkiye’den silah yardımında bulunmadık ancak böyle bir talep söz konusu olursa Türkiye’nin bu silahları temin edeceğinden şüphem yok” ifadesini kullandı.

Barzani yönetimine yakın Rudaw’ın haberine göre de Barzani, “Abdullah Öcalan’la görüştüğünüz yolunda spekülasyonlar var. Bu doğru mu?” sorusuna da, kesin bir dille “Hayır!” yanıtını verdi.

Bayrak heyecanı

“Esenboğa Havalimanı’ndaki VIP salonunda ve Çankaya Köşkü’nde Kürdistan bayrağını görünce neler hissettiniz” sorusu üzerine de Barzani, “Her Kürt bireyi neler hissettiyse, ben de onu hissettim” dedi. IKBY’nin resmi web sayfasında Kürt bayrağı için teşekkür mesajı yer aldı.