ICF Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Keleş, G-20 Zirvesi nedeniyle gelecek devlet başkanları ve heyetleri için Antalya Havalimanı'nda 60 uçaklık, günlük misafirler için de 34 uçaklık park alanı ayrıldığını söyledi. Keleş, bu dönemde iç hat uçuşlarında rötar yaşanmaması için de tedbir alındığını belirtti.
Abdullah Keleş, 15- 16 Kasım tarihlerinde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi nedeniyle Antalya Havalimanı'nda tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Bu kapsamda 2 dış hatlar terminaline sahip havalimanında Terminal-1'in G-20 için ayrıldığını belirten Keleş, bütün dış hat uçuşlarının Terminal-2'ye yönlendirildiğini söyledi. Keleş, iç hat uçuşlarına ilişkin herhangi bir değişikliğin ise söz konusu olmadığını kaydetti. Keleş, heyetlerin gelişiyle ilgili VIP ve CIP salonlarında düzenlenmeler yapıldığını, zirveye katılacak devlet başkanlarının ise aprondan direkt çıkış yapmalarının beklendiğini aktardı.
Antalya Havalimanı'nın Akdeniz çanağının en büyük havalimanlarından biri olduğunu kaydeden Keleş, G-20 Zirvesi'ne yönelik hazırlıklarla ilgili şunları söyledi:
"Yıllık 25 milyon 500 bin yolcuya hizmet ediyoruz. Bu zaman zaman günlük gelen- giden yolcu olarak 200 bin kişi, günlük 1000 uçak hareketine ulaşıyor. Şu dönemde günlük uçuşlarımız 300 civarında. Uçak park alanı, pist alanları olarak hiçbir sıkıntımız yok. Türkiye'nin en modern havalimanlarından biri. 2011 yılında Avrupa'nın En İyi Havalimanı ödülünü de almıştı. Gelecek devlet başkanları ve heyetlere ayrılacak park alanı 60 uçaklık. 34 uçak park alanı da günlük misafirlerimiz için ayrılmış durumda."
Keleş, özellikle iç hat uçuşlarında G-20 dolayısıyla rötar yaşanmaması için bütün tedbirlerin alındığını kaydetti. Keleş, "Rötar olma ihtimali her durumda var. Hava koşullarıyla ilgili bir gecikme de söz konusu olabilir. Her rötar işlemini G-20 ile ilişkilendirmek doğru değil. Bu organizasyon gerçekleşirken insanların gündelik hayatlarına devam etmesi noktasında her türlü tedbir alındı. Buna rağmen bir gecikme olursa başka nedenlerden kaynaklı olabilir" diye konuştu.
GAZETECİLER KENTE GELİYOR
Pazar günü 'açılış resepsiyonuyla' resmen başlayacak zirveyi takip için gazeteciler de kente gelmeye başladı. 2 binin üzerinde gazetecinin takip edeceği zirveyi sadece akredite olan basın mensupları izleyebilecek. Zirve için kente gelen gazeteciler, kent merkezindeki otellere yerleşti. Gazetecilerin zirvenin gerçekleşeceği Regnum Carya Otel'in hemen karşısındaki Kaya Plazzo Otel'de oluşturulan basın merkezine girişi için gerekli akreditasyon kartları Antalya Havalimanı 1'inci Dışhatlar Terminali'nde oluşturulan dağıtım noktasından verilmeye başlandı. Gazetecilerin zirvenin gerçekleşeceği Belek'e ulaşımı ise havalimanından kalkacak servislerle sağlanacak. Servisler Belek'te İleribaşı noktasında oluşturulan güvenlik noktasına gelecek. Burada yapılacak kontrolün ardından basın mensupları uluslararası basın merkezine giriş yapabilecek.
EMNİYET-SEN ÖDÜLLENDİRME İZNİ İSTİYOR
Emniyet Sen Genel Başkan Yardımcısı Zeki Kılınç, G-20 Zirvesi'nde görevli 11 bin polis için zirve sonrası idari izin ve ödüllendirme talep etti. Kılınç, zirve öncesi ve zirvenin gerçekleştirileceği 15- 16 Kasım tarihlerinde polisin yoğun mesai yapacağını belirterek, polislerin bu dönemde çeşitli ülkelerden gelen heyetlere misafirperverlikle ülkenin tanıtımına olumlu yönde katkıda bulunacaklarını söyledi. Kılınç, sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Bunun yanında güvenli bir ülke konumunda olduğu izleniminin somut bir göstergesi olacağı muhakkak. Özellikle güvenlik boyutu nedeniyle 12 saat mesai yapacak fedakar Antalya polisinin ve geçici olarak Antalya'da bulunan teşkilatımız personelinin, zirve sonrasında idari izin ve ödüllendirme yoluyla hak ettiği değerin yetkililerce gösterileceğini umuyorum" ifadelerine yer verdi.
RENT A CAR SEKTÖRÜNE G-20 DOPİNGİ
G-20 Zirvesi için kiralık araç sektörü de büyük taleple karşı karşıya kaldı. Zirve boyunca kullanılmak üzere içinde lüks araçların da bulunduğu toplamda 5 binin üzerinde araç kiralandı. Seçil Tur firması yetkilileri, firma olarak lüks araçların birçoğunu kendilerinin karşıladığını belirterek, 370 adedi Mercedes olmak üzere toplamda 500 civarında Land Rover, Mercedes Vito gibi lüks araç kiraladıklarını dile getirdi.
Işıl Tur Genel Koordinatörü Yener Süzer de G-20 ile ilgili yoğun araç talebi olduğunu ve bu talebi karşıladıklarını söyledi. Rakam vermek istemeyen Süzer, G-20'nin Antalya'ya olduğu kadar rent a car sektörüne de hareket getirdiğini aktardı.
Dışişleri Bakanlığı'nın zirvede kullanılmak üzere 800'e yakın, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ise 400'e yakın araç kiraladığı kaydedildi. Liderler ve üst düzey yetkililerin kullanacağı zırhlı araçlar için her ülkenin kargo uçaklarıyla bu tip araçlar getirildiği belirtildi.
SİVİL TOPLUMUN EYLEM KARARI
Emek ve Demokrasi Güçleri, G20 Liderler Zirvesi nedeniyle 'eylem' kararı aldı. DİSK, KESK ve TMMOB'a bağlı sendika ve meslek odalarıyla birlikte siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı Emek ve Demokrasi Güçleri dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği toplantıda, eylemin Pazar günü Aydın Kanza Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş şeklinde olmasını kararlaştırdı.
HAVA KUVVETLERİ KORUYACAK
Zirve için olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı Antalya'da zirve boyunca Türk Hava Kuvvetleri'nin Konya'dan kalkacak Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı E-7T, Antalya semalarında sürekli uçacak. Gövde üzerinde özel radar taşıyan uçak, minik insansız hava araçlarına kadar tehditleri havadan takip edebilecek. Acil durumlarda müdahale içinse Antalya Askeri Havalimanı'nda havadan- havaya füzelere sahip F-16 uçakları hazır bekleyecek. Ayrıca İngiltere'deki Amerikan üssünden İncirlik'e intikal eden F-15C Eagle savaş uçakları da bu operasyona destek verebilecek. Belek ve çevresindeki hava sahası zirve sırasında VFR olarak adlandırılan uçuşlara da kapatıldı. G-20 Zirvesi nedeniyle bölgede aynı zamanda balistik füzeleri vurabilen füze taşıyan USS Donald Cook gemisi de olacak.

FOTOĞRAFLI