Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kar yağışı nedeniyle ülke genelinde çok sayıda il, ilçe, belde ve köylerde eğitim ve öğretime ara verildiğini belirterek, “Hafta başında yeniden eğitimlere başlanacak. Özellikle taşımalı eğitim yapılan il, ilçe ve köyler ile servis araç sürücülerimiz kış lastiği ile birlikte zincir takmadan trafiğe çıkmamalıdır” dedi.
TESK Başkanı Palandöken, ülke olarak soğuk ve karlı havanın etkisine girildiğini, yüzlerce köy, il ve ilçe yollarının yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olduğunu ve okulların tatil edildiğini söyledi. Hafta başında yüzlerce il, ilçe ve köyde yeniden eğitime başlanacağını belirten Palandöken, “Ülke olarak kar yağışı ile birlikte soğuk havanın etkisi altında bulunuyoruz. Kar yağışı nedeniyle ülke genelinde çok sayıda il, ilçe, belde ve köylerde eğitim ve öğretime ara verildi. Hafta başında yeniden eğitimlere başlanacak. Özellikle taşımalı eğitim yapılan il, ilçe ve köyler ile servis araç sürücülerimizin kış lastiği ile birlikte zincir takmadan trafiğe çıkmamalıdır. En önemlisi taşımalı eğitimin yapıldığı bölgeler ile servis araçları ile çocuklarını okula gönderen veliler servis sürücülerini çok iyi takip edip, yapılan hataları mutlaka bağlı oldukları odalarımıza bildirsin ve takipçisi olsunlar. Trafiğe çıkan tüm sürücüler karlı ve buzlu yollarda araçlarını kullanırken mutlaka yavaş ve dikkatli olmaları hem kendilerine hem de taşıdıkları yolcuların faydasına olacaktır. Sürücülerimiz bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olmalıdır” diye konuştu.
“UYARI VE HAVA ŞARTLARINI DİKKATE ALMADAN YOLA ÇIKMAYIN”
Yoğun kış şartlarının ülkemizin tamamında çok sert yaşandığının altını çizen Palandöken, “Ülke genelinde yoğun kar yağışının ve dondurucu havanın etkisi altındayız. Yıllardır kar yağmayan birçok ilimizde kar etkisini en etkili şekilde göstermiş durumda. Bu karla birlikte kışa hazırlıksız yakalan sürücüler yoğun trafik kazalarına sebebiyet vermekteler. Kazaların azalması için kış şartlarına hazır olmayan araçlarla ve uyarılar dikkate alınmadan trafiğe çıkılmamalıdır. Ticari araçlar kaza yapar özel araçlar kaza yapmaz diye bir şey yoktur. Kar lastiği ve zincir takmadan trafiğe çıkan tüm araçlar trafik kazasına davetiye çıkarmaktadırlar. Bunun adı kaza değil, adeta cinayete davetiyedir” ifadelerini kullandı.
“TRAFİK KAZALARINDA KARNEMİZ İYİ DEĞİL”
Ülke olarak dünyada trafik kaza sayısı ve oranları açısından iyi olmadığımızı belirten Palandöken, şunları kaydetti:
“Ülkemizdeki trafik kazalarının baş suçlusu yüzde 98’lik oranla sürücülerim liderliği alıyorlar. Son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 42 bin 789 kişi hayatını kaybetti. Yıllardır kar yağmayan illerimizde kar yağması sebebiyle uyarılara aldırış etmeyen sürücülerimizi kış ve soğuk hava hazırlıksız yakaladı. Bunun içinde istenmeyen yaralamalı ve ölümlü kaza sayı arttı. Bu kazaların yaşanmaması için kurallara uyulmalıdır. Kışın meydana gelen kazaların nedenine baktığımızda, buzlanma ve yol durumuna göre önlem almamaktan, araçlarımızı kışa hazırlanmamaktan doğan kazalardır. Bunun için araç lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyeli ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar kontrol edildikten sonra yola çıkılmalıdır. En önemlisi mecbur kalınmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmamalıdır. Mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanalım.”