GÜMÜŞHANE (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Türkiye'de düğünlerde uygulanan örf ve adetlerin genel olarak benzerlik taşımasına rağmen bazı yörelerde yüzyıllar öncesinden kalma ilginç uygulamalar da yaşatılmaya çalışılıyor.

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Kurtoğlu köyündeki düğün merasimleri, gelinin baba evinden konvoy eşliğinde alınarak damadın köyde kendisine ya da ailesine ait eve getirilmesi ile başlıyor.

Kadınların evde eğlendiği düğünlerde, erkekler için ise köy meydanında eğlence organize ediliyor. Her iki eğlencenin de sona ermesinin ardından gelin ve damat, evlerine uğurlanıyor.

Geleneklere göre, düğün gecesi köy sakinlerinden oluşan yüzü çamurla boyalı, koyun postundan yapılmış başlık ve sakal takan kişiler, damadın babası, sağdıçları ve ailesindeki diğer erkekleri evlerinden alıyor.

Elleri iple bağlanan, boyunlarına çan ve heybe asılan, sırtlarına ise semer, çuval, yayık gibi çeşitli malzemeler yüklenen bu kişiler, yüzleri çamurla boyandıktan sonra köyde dolaştırılıyor.

Gelenek, herkesin yakılan ateş etrafında davul zurna eşliğinde hayal çekmesi ile sona eriyor.

- "Geleneği yaşatmaya kararlıyız"

Köy muhtarı Hüsnü Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde yaklaşık 100 yıl öncesinde uygulanan geleneği yeniden yaşatmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Topuz, yaklaşık 20 yıldır uygulanmayan geleneği canlandırmak için 7 kardeşinin yanı sıra köy sakinlerinden bazıların da desteğiyle yola çıktıklarını belirterek, "Düğün gecesi sabah saat 04.00 gibi malzemelerimizi hazırlıyoruz. Köyde ev ev dolaşıp herkesi kaldırıyoruz. Sırtlarına semer, tarla sabanı vuruyoruz" dedi.

Evleri dolaşan kişilerin koyun postundan hazırlanan sakal ve kalpak taktığını anlatan Topuz, yüzlerinin ise yoğurt, kül, çamur gibi karışımla boyandığını ifade etti.

Topuz, geleneğin yeniden canlandırılmasından herkesin memnun olduğuna dikkati çekerek, "Güzel oldu, herkesin hoşuna gitti. Geleneği yaşatmaya kararlıyız" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Yılmaz Sarı ise insanları eğlendiren geleneğin yeniden canlandırılmasından memnun olduklarını söyledi.

Uygulamanın devam etmesini istediklerini belirten Sarı, bundan sonra her düğünde de yapılmaya devam edeceğini kaydetti.