Yaşar ANTER/LEROS (Yunanistan), () - BODRUM'da bu yıl 27'ncisi düzenlenen Uluslararası Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları'nın Leros ayağında, Türk ve Yunanlar arasında dostluk rüzgarları esti. Aydın'ın Didim İlçesi ile Yunanistan'ın Leros adası kardeş kent oldu. Didim Belediye Başkanı CHP'li Deniz Atabay, "Silahları değil, imzalarımızı dostluğumuzu, kardeşliğimizi konuşturduk. Bu imza tüm dünyaya örnek olsun. Apollon ile Artemisia binlerce yıl sonra tekrar buluştu, bir araya geldi" dedi.
Bodrum'da başlayan yarışların üçüncü günü dün Leros'ta gerçekleşti. Üçüncü günün gecesi Leros Belediye Meydanı'nda Didim ile Leros arasında kardeş kent sözleşmesi imzalandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yannis Themelaros, Leros Kaymakamı Michel Kokinos, Leros Belediye Başkanı Michel Kolias, Yunan ada meclisi üyeleri, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Didim'den bazı meclis üyeleri, yarışların Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uslu, TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ve Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ kardeş kent sözleşmesi için dünzenlenen törene katıldı.
'BİZİ BARIŞ YOLUNDAN KİMSE DÖNDÜREMEZ'
Törende konuşma yapan Leros Belediye Başkanı Kolias, anne ve babasının evlerinin hala Didim'de bulunduğunu ifade etti. Sıklıkla Didim'e ziyarete gittiğini ve çok iyi karşılandığını belirten Kolias, "Bizden önceki belediye başkanlarının 2002 yılında iki kentin kardeş olması için başlattığı çalışmalar bugün sonucunu verdi. Ülkemiz Dışişleri Bakanlığı ve komşu ülkemiz bu anlaşmayı onayladı. Bugünkü imza bir sembol olarak kalmayacak. Çocuklarımız ve torunlarımızın Ege'de barış içinde, kardeş kardeşe yaşamaları için ilk önemli ve resmi adım olmuş olacak. Başta okullarımız ardından ticari ve kültürel ilişkilerimiz ve tabi ki Bodrum Kupası Yat Yarışmaları sayesinde bugüne geldik. Bu ilişkileri daha da geliştireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Dünyanın savaşlara sürüklendiği bir ortamda iki kentin kardeş olması umarım diğer ülkelere de örnek olur. Bizi barış yolundan kimse döndüremez" dedi.
'SİLAHLARI DEĞİL DOSTLUĞUMUZU KONUŞTURDUK'
Sözlerine Yunanca Kalispera yani "İyi akşamlar" diyerek başlayan Didim Belediye Başkanı Atabay da, "Değerli dostum Leros belediye başkanıyla çok ufak bir şey yaptık. Sınırlarımızı silahla değil, dostluğumuzu ilerletebilmek ve bunu çocuklarımıza aşılayabilmek için simgesel bile olsa biraz önce imzaladığımız kağıtlarla düzenledik. Silahları değil, dostluğumuzu kardeşliğimizi konuşturduk. Bu sözleşmelerde yazılı olan sevgi ve insanlık dolu cümleleri her ikimizde kalplerimize kazıdık. İlerdeki nesillerde bunlardan alacakları feyzle, kendi çocuklarına devir edecektir. Netice olarak biz Apollon ile Artemisia'yı tekrar birleştirdik. Her iki ülke halkına ve dünyada şu anda egemen olan güçlere sevgi dostluğun ne olduğunu gösterebilmek anlamında attığımız bu küçük adım dünya insanlığına sevgi anlamında çok büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Kardeşlik imzalarının atılmasının ardından tören Yunan halk oyunları ve havai fişek gösterisiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI