Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak ’Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’nin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’nin temel atma törenine katıldı. BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisleri’nde gerçekleştirilen törene Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, milletvekili adayları, belediye başkanları ile bürokratlar katıldı.
Müezzinoğlu, çevre için bu tür tesislere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Biz Sağlık Bakanlığı olarak sağlıklı fert, sağlıklı toplum diyoruz. Sağlıklı çevre de bunların diğer ayağı. Bu anlamda hızla kentleşen ülkemizde şehir nüfuslarının hızla artması, Bursa gibi tarımın, sanayinin iç içe yürüdüğü zamanda çevre ile mücadele edecek tesislere ihtiyaç var. Bir yandan üreten olurken, diğer yandan atıkların yakılması ile ilgili tesislerin açılması çok önemli. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni 400 milyar gibi bir rakamı çevreye yatırmasından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
“ATIK KOKULARI ŞEHRİN GÜZELLİKLERİNİ YOK EDİYOR”
Şehirlerde kokunun bütün güzellikleri yok ettiğine dikkat çeken Mehmet Müezzinoğlu, “Önümüzdeki dönemde dünyaya örnek olacak projeleri birlikte başaracağız. Projenin diğer milli ayağı yerli yatırımın merkeze alınması, bütün sistemin, teknolojinin yerli üretimle yapılması, alkışı gerektiren bir olaydır. Bu tesis Türkiye’de diğer şehirlere de örnek olacak bir tesis. Bursa, çevre dostu, çevreyi zenginleştirerek, daha temiz bir Bursa’nın bu vizyonu daha da ilerilere taşınacaktır. Bu konuda bizler de desteklerimizi sürdüreceğiz. Hareket alanları, spor alanları, bisiklet yolları, şehirle doğayı buluşturan projelerle inşallah daha temiz bir Bursa oluşacak. Haliç, İstanbul’u kokan bir şehir haline getirdi. Etraf ne kadar yeşil olursa olsun, bu kokuyla bütün güzellikleri bozuyorsunuz. Bursa bu anlamda çevre dostu tabirini güçlendirecek. Bu tesisin en kısa zamanda faaliyete geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, “Türkiye’de çevre yatırım denilince akla ilk arıtma tesisi gelir. Ama arıtma tesisi yeterli değildir. Arıtma tesisi ile sıvı haldeki atığı katıya dönüştürüp bırakıyorsunuz. Arıtma tesisi olan şehirlerde vatandaşın en büyük şikayeti kokudur. Çamur yakma tesisi atıkları bertaraf edecek. Artık Nilüfer çayı bu tesis ile temiz akacak” ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise temiz bir çevre için önemli bir adım atıklarını belirterek, “Türkiye’de örnek olacak bir tesis. Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’nin bugün temelini atıyoruz. Sağlıklı bir kent ve sağlıklı bir toplum için bu yatırımlarımızı yapıyoruz. Bu yatırımlardan en önemlisi çevre. Bursa genelinde derelerimizin temiz akması en büyük arzumuz. Bursa’yı kirletenlerle topyekun mücadele ediyoruz. Bu bölgede üretim yapanların çevreye zarar vermemesi önemli. Artık üretim yapan bütün fabrikalar denetleniyor. Sanayi bölgelerine de giriyoruz. Artık bu işleri belediye olarak üzerimize aldık. Çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettiriyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu ve protokol üyeleri, Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’nin açılış startını verdi.
Öte yandan, Bakan Müezzinoğlu, Hünkar Köşkü’nde medya temsilcileri ve köşe yazarlarıyla kahvaltıda bir araya gelerek sohbet etti.