KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi bünyesinde kurulan Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov'un isminin verildiği Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışı yapıldı.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programında, merkezin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Cengiz Aytmatov isminin duyulduğu zaman her bir insanın mutlaka ayağa kalkıp anması ve saygı duyması gerektiğini ifade eden Dzhunusov, "Bizde bir atasözü vardır 'Vefat edeni anmayan insanın hayatında iyilik olmaz'. Cengiz Aytmatov'un günümüzde eserleri 170'den fazla dile çevrilmiştir.  'Cengiz' denildiği zaman bütün alem Kırgız'ı düşünür, 'Kırgız' denildiği zaman bütün alemin aklına Cengiz gelir. Şu anda biz Cengiz'i, Kırgız'ı ve gökteki yıldızı birleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu gösteri sundu, Cengiz Aytmatov'un hayatından kesitlerin yer aldığı kısa film gösterildi.

Açılışa katılanlar, daha sonra merkezi gezdi.