YOZGAT'ın Sorgun İlçesi'nde 30 yaşındaki Batuhan Yağcı, güneş panelleri ve rüzgar türbininden yararlanarak kurduğu sistemle 8 dönümlük ceviz bahçesinin elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Sorgun'a bağlı Bağlarbaşı Köyü yakınlarında 8 dönümlük tarla üzerine ceviz fidanları diken Batuhan Yağcı, burasının elektrik ihtiyacını karşılamak üzere ÇEDAŞ yetkilileriyle görüştüğünü, maliyetinin 60 bin TL olarak hesaplandığını söyledi. Bunun üzerine alternatif elektrik arayışına giren Yağcı, güneş panelleri ve rüzgar türbininden faydalanarak kurduğu sistemle 8 dönümlük ceviz bahçesini sulamada kullanacağı elektrik ihtiyacını karşıladı. Yağcı'ya bu sistemi 25 bin liraya mal ettiğini belirtti.
GÜNLÜK 60 KİLOVAT ELEKTRİK ÜRETİYOR
Sorgun'da elektrik ve elektronik işleriyle uğraştığını belirten Batuhan Yağcı, şöyle konuştu:
"Buraya ceviz kurmaya karar verdiğimizde elektrik ve su yoktu. En yakındaki  Bağlarbaşı Köyü'nden elektrik almak istedik. Yetkililer bizden 60 bin lira istedi. Bu maliyet bize çok yüksek geldi, alternatif enerjiye yöneldik. Güneş panelleri ve rüzgar türbininden faydalanarak elektriğimizi ürettik. Eşme kuyumuzu, otomatik sulama sistemimizi yaptırdık. Hepsini rüzgar ve güneşten sağlıyoruz. Günlük ortalama 50-60 kilovat- saat elektrik üretiyoruz. Sistemimiz, saatte 5 kilovat. Güneşten 5 saat faydalanabiliyoruz. 25 bin liraya mal ettik. Tamamen bedava elektrik kullanıyoruz. Şu anda her ihtiyacımızı karşılıyor, hatta artıyor. Lambalarımızı 24 saat açık bırakıyoruz. İnvertör sayesinde ürettiği elektriği ve harcamalarını ekranda görebildiklerini de belirten genç girişimci Batuhan Yağcı, "Frekansımızı görüyoruz. Çıkış gücümüzü 220 watt. Bataryalarımız herhangi bir aksiliğe karşı dolu bir şekilde bekliyor. Şurada rüzgar türbininden ürettiğimiz elektriği görüyoruz. Bu, direk akülere giriyor. Akülerde depolanıyor. İçinde güneş enerjisinin şarz cihazı var. Akülere geçiyor. Rüzgar türbininin freni bulunuyor. Durdurmak istediğimizde ve bakım yapacağımız zaman frenliyoruz. Türbini tamamen durduruyor ve tekrar açıyoruz" diye konuştu.
Rüzgar tribüsünin ilgisini çektiğini belirten 27 yaşındaki Mustafa Yılmaz ise "Batuhan kardeşimizden bilgi almak için geldim. Kendisini tebrik ederim, güzel bir sistem" dedi.

FOTOĞRAFLI