Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen, İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında ilçe genelindeki mahalle muhtarları ve sakinlerinin bir araya geldiği bilinçlendirme seminerlerinin dördüncüsü Çukurova Mahallesi’nde yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde devam eden ve dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonu ile birlikte istihdam edilebilirliklerine katkı sağlayacak olan projede, Toroslar Belediyesi’nin hedef grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan çalışmalar anlatıldı. Çukurova TORTEK binası önünde gerçekleştirilen toplantıya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, İŞKUR Mersin İl Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Özlem Gümüş, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata ve hedef grup temsilcileri, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri katıldı.
Projenin detayları ile ilgili katılımcılara bilgiler veren Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, 23 ayda tamamlanacak olan İSKEP projesinin çalışmalarıyla ilgili bilinçlendirme ve farkındalık eğitimlerinin verildiği mahalle toplantılarına diğer mahallerde de devam edeceklerini söyledi.
İŞKUR Mersin İl Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Özlem Gümüş ise Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeye destek vermekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, toplumda dezavantajlı yaşayan insanlara yönelik uyguladıkları çalışmalara değindi. Çukurova Mahallesi Muhtarı Muzaffer Filiz’de mahallelerine sunduğu rutin hizmetlerin yanı sıra sosyal ve mesleki projeleri hayata geçirmesinden dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür ederek, başarılı çalışmalarının devamını diledi.
Konuşmasına, toplantıya katılımlarından dolayı mahalle muhtarlarına ve mahalle sakinlerine teşekkür ederek başlayan Tuna, projenin Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediye tarafından uygulandığını vurgulayarak, “Fiziki anlamda Toroslar’ın çehresini değiştirmeye çalışırken ilçemizde yaşayan insanlarımızın var olan problemlerini çözme anlamında da elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar üniversitelerimiz, sivil toplum teşkilatlarımız, meslek odalarımız, kurum ve kuruluşlarımızla ortak projeler üreterek kurumlar arası diyalogun en güzel örneğini sergiledik. Onlardan bir
tanesi de şuanda uygulamakta olduğumuz, dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonu ile birlikte istihdam edilebilirliklerine katkı sağlayacak İSKEP projesidir. Türkiye geleninde 12 belediye tarafından uygulanan bu projede yer almak bizleri oldukça mutlu etmiş, çalışma şevkimizi daha da arttırmıştır” dedi.
Hedef grup olarak belirledikleri ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik yapılacak eğitim çalışmalarında mahalle muhtarları ve sakinlerinden alacakları desteklerin önemine değinen Tuna, mesleki eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgiler de vererek, "Kurduğumuz Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (TORTEK) bugüne kadar 15 bin kişiyi, değişik mahallelerimizde oluşturduğumuz kurs merkezlerinde mesleki eğitimden geçirdik. TORTEK çok özel projelerimizden bir tanesidir. Türkiye’nin ekonomisi ancak üretim ekonomisiyle gelişir ve kalkınır. Bu anlamda insanlarımıza balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz. Proje kapsamında belirlediğimiz ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik çalışmalarımızda da büyük yol kat ettik. Hayata geçirdiğimiz AB projesi ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitimler verdik. Türkiye’ye örnek olabilecek bir Engelliler Akademisi’ni kurduk. İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de sunduğu desteklerle Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarında, Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde açtığımız hasır örme üretim atölyesi ile roman vatandaşlarımız, hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç edebiliyorlar. ’Roman Kadınlar İşe, Çocuklar Kreşe’ adlı projemizde yer alan 30 kadın, yeteneklerini eğitimle bütünleştirerek kargılarla sepet, şadırvan ve gölgelikler yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar. Amacımız, mutlu ve huzurlu Toroslar’ı oluşturmaktır. İnsanlarımızın mutlu olabilmesi için de bir iş kapısının bulunması lazım. Toplumda dezavantajlı insanlarımıza el vererek, birlikte güzel işleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.