Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon’un asayişi ve huzuru için çalıştıklarını ifade ederek, “Özellikle geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin beden ve ruh sağlıklarının korunmasına yönelik olarak uyuşturucuyla mücadelede önemli çalışmalar yürütülmektedir. 2013 yılı eğitim öğretim yılının başlama tarihinden itibaren yoğunlaştırılan çalışmalarda uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine yönelik 20 ayrı çalışma yapılmış ve toplam 47 şahıs hakkında işlem yapılarak bu kişilerden 25’i tutuklanmıştır” dedi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, il emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Emniyet Müdürü Ertan Yavaş’tan yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı. Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Emniyet Müdürlüğünce 2013 yılı Ocak ayından itibaren 11 aylık sürede uyuşturucu madde kullanan ve ticaretini yapan şahısların yakalanması, doğu ve batı istikametinde bölgeye muhtemel uyuşturucu madde girişinin engellenmesine yönelik yapılan çok yönlü çalışmalar kapsamında “98 şahsa kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde bulundurmak ve kabul etmek suçundan, 95 şahsa uyuşturucu madde imal ve ticareti suçundan, 1 şahsa uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırmak suçundan, 1 şahsa yasa dışı kenevir ekimi yapma suçundan işlem yapılmış, 61 şahıs uyuşturucu madde imal ve ticareti suçundan, 1 şahıs uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırmak suçundan olmak üzere toplam 62 şahıs çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanmıştır. Yürütülen bu soruşturmalar kapsamında ise, çok miktarda esrar, eroin, bonzai, kokain, kenevir gibi uyuşturucu madde ve bunların yanında 5 tüp halinde satışı kırmızı reçeteye tabi ilaç ele geçirildi” bilgisini verdi.

Şahsa ve Mala Karşı işlenen suçların önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili olarak da Yavaş, son 11 ay içersinde il genelinde 7 bin 847 olay, il merkezinde 3 bin 921 olay meydana geldiğini, suç aydınlanma oranının ise yüzde 93’ün üzerinde gerçekleştiğini belirterek “Yine Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği faaliyetleri çerçevesinde; Kasten Öldürme (3), Kasten Yaralama ( 16 ), Genel Güvenliği Silahla Ateş Etmek Suretiyle Tehlikeye Düşürme (14), Yağma (3) olay olmak üzere toplam (36) olaya el konulmuş olup, olaylarla ilgili ( 50 ) şahsa adli işlem yapılmıştır. Bunlardan ( 21 )’i tutuklanmış ve bu olaylarda kullanılan (13) adet ruhsatsız tabanca, (2) adet bıçağa da el konulmuştur” açıklamasında bulundu.

Emniyet Müdürü Ertan Yavaş tarafından verilen brifingde şu bilgiler yer aldı:

“Fuhuşa teşvik ve aracılıktan 49 ayrı adli işlem yapıldı. İşlemler esnasında fuhuş yaptığı tespit edilen 216 bayan yakalanırken, bunlardan 198 inin sınır dışı edilirken 54 otel ve iş yerine de ‘fuhuşa aracılık ve yer temin etmekten’ gerekli adli işlemlerin yapılmıştır. Bu olaylarda ise toplam 149 kişi hakkında adli işlem yapılmış olup bunlardan 7 sinin tutuklanmıştır. Hırsızlık, yan kesicilik ve dolandırma kapsamında son 10 aylık dönem içersinde toplam 47 olay gerçekleşmiş olup, meydana gelen bu olaylarda toplam (74) şahsa adli işlem yapılmış ve bunlardan ( 9 )’u tutuklanmıştır, Ayrıca; hakkında yakala müzekkeresi bulunan ve aranan şahıslardan toplam bin 398 kişinin gözaltına alınarak, bunlardan 801’inin tutuklanmıştır. Faili meçhul olayların çözümünde ise önemli başarı sağlanmıştır.”

Vali Abdil Celil Öz ise brifing sonrası yaptığı açıklamada “Son zamanlarda ülkemizde ve ilimiz genelinde artan telefon dolandırıcılığı suçunun oluşmadan önlenmesi, olası olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, suç sonucu mağduriyetlerin en aza indirilmesi, vatandaşlar ile Emniyet Teşkilatı arasındaki güven bağının güçlendirilmesi, güven duygusunun gelişmesi amacıyla uygulanan ‘Emeğini Hırsızlara Verme’ projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca suça karışmış kişilerin tekrar topluma kazandırılması amacıyla uygulanan proje kapsamında 61 kişilik hedeften 43 kişiyle görüşülerek olumlu sonuçlar alınmış olup, diğer kişiler ile de görüşmeler devam etmektedir” dedi.

Toplum Destekli Polislik, Asayiş, Çocuk Şube Müdürlükleri ve diğer birimlerin ilgili kurumları ile ortaklaşa projeler üretilerek bu konuda farkındalığın oluşturulduğuna işaret eden Vali Öz, “Çocukların suça itilmesinin önlenmesi ve korunmasına yönelik, toplumda farkındalık oluşturma amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarımızla eşgüdüm içersinde hareket ediliyor. Toplumun huzur ve mutluluğunun temin ve devamı, suç ve suçlulukla mücadele konusunda güvenlik birimlerinin çalışmalarını taktirle karşılıyor, bu konuda güvenlik birimlerimıze her türlü desteği veren sağduyu sahibi vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi hedef alan uyuşturucu madde ticareti ve naklini yapan şahıslara yönelik çok yönlü çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini ifade eden Vali Öz, il genelinde (polis ve jandarma bölgesinde) çok büyük bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Vali Öz, “Halkımızın huzur ve güven içinde yaşaması için gece gündüz demeden çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vali Öz, Emniyet Müdürlüğü MOBESE merkezinde de gerekli incelemeleri yaparak MOBESE çalışmaları hakkında da ilgili kişilerden bilgi aldı.