Samsun'un Atakum İlçesi Çakırlar Yalı Mahallesi'nde Dereköy Barınağı’na kadar olan sahil şeridinde yaklaşık 4 senedir yaşanan kıyı erozyonu, bölgeyi yok etmeye devam ediyor. Erozyon nedeniyle bölgedeki kumsalın ve ağaçların büyük kısmı yok oldu. Mahalle sakinleri ise seneler önce diktikleri ağaçların ve gözleri gibi baktıkları kumsalın yok olmasına yaşadıkları üzüntünün yanı sıra erozyon tehlikesinin, altyapılara yaklaşmasından dolayı endişeleniyor. 

SEYİRCİ KALIYORLAR

Kamu kaynaklarının heba olduğunu ve doğanın tahrip edildiğini belirten SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Kıyı erozyonun SASKİ'nin altyapılarına ulaşmasına yaklaşık 2 metrelik mesafe kaldı. Eğer önlem alınmazsa, deniz bu yatırımları yok edecek. Yetkililerin bu duruma seyirci kalmalarını kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

YANLIŞ YATIRIMLAR YAPILDI

Dereköy'de yapılan balıkçı barınağının planlanının, konumunun yanlış olduğunu ve mühendislik hesaplamalarının doğru olmadığını geçmişte söylediklerini hatırlatan Özdağ, "Üzülerek söylüyorum ki o gün söylediğimiz şeyler doğruydu. O gün haklıydık ve şu anda da bunun olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. Samsun, bundan 20 yıl önce kent merkezinden Dereköy'e kadar olan mesafede 40 kilometre sahili olan Türkiye'nin tek ili, dünyanın ise sayılı illerinden biriydi. En az 35 tane mahmuzun ya da mendirek yapısıyla plajlar yok oldu" dedi. 

HAYAT SONA ERİYOR

Türkiye'nin 40 kilometrelik sahil bandının göz göre göre yok edildiğini belirten Samsun Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Osman Nuri Pilgir, "Denize ya da tatlı su alanlarına azotlu bir takım ürünlerin katılması nedeniyle, yosunlaşmanın fazlalaşması ve bu suların altındaki kimyasal oksijen miktarlarının tamamen düşmesi dolayısıyla burada hayat sona eriyor. Bu böyle devam ederse ağaç da kalmayacak ve sahil yok olacak. Bizler bu şehrin insanlarıyız ve bu şehre sahip çıkma gibi bir görevimiz var. Yetkileri göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

SAHİLİMİZ YOK OLUYOR

Kıyıda yaşanan tahribatın can sıkıcı olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Şule Köktener, "Çocukluğumdan beri burada yaşıyorum. Buranın hali, kıyının tahribi canımı çok acıtıyor. 50 yıl önce ailemin diktiği ağaçlar yok oluyor. Öncelikle Taflan'da ve Çatalçam'da kıyı tahribatı başladı. Orada çalışmalar yapılmasının ardından yaklaşık 4-5 sene önce burada tahribat olmaya başladı. Yeşil yok oluyor, sahil yok oluyor. Burası 40 kilometrelik sahil bandıydı. Burada kalan 7-8 kilometrelik sahil bandı Kurupelit'e doğru yok olmaya devam edecek. Atık su, kanalizasyon zarar gördüğünde mi harekete geçilecek? Neden 3 kuruş yerine 15 kuruş harcamayı göze alıyorlar" dedi. 

YARARI DEĞİL, ZARARI VAR

Yaklaşık 45 yıldır  mahallede yaşadığını kaydeden Salim Kılıç da, " Bu sahili elimizle geliştirdik, ağaç diktik, büyüttük büyük bir zevkle de kullandık fakat 3-4 yıldır ne sahilimize yanaşabiliyoruz ne de huzurlu bir şekilde yürüyüşlerimizi yapabiliyoruz. Dereköy'e yapılan barınıkçı barınağının teknik şartnamesine uygun yapılmadığını öğrendim. Bu barınağın Samsun'a ekonomik katkısı olduğunu da düşünmüyorum ama çok büyük zararı olduğunu gördüm.  Doğa inanılmaz tahrip edilmiş ve üzüntümüz sonsuz. Geçmişte buralara yabancı turistler gelirdi, bu sahilde kamp yaparlardı. Bunun bize ekonomik katkıları olurdu. Son yıllarda Samsun'un halkı bile buraya gelmiyor. Denize girilecek bir sahil kalmadı" diye konuştu. 

KUMSAL YOK OLDU

Korhan Altan ise şöyle konuştu: "1973 yılından beri burada oturuyoruz. Bu bölgede 3-4 ayda bile metrelerce tahribat oluştu. Harita mühendisi bir arkadaşım burada ölçümlerini yaptı 3 yıl içinde ve 49 metre kumsal alanın yok olduğu ortaya çıktı. Buranın yapılması için haziran ayında mahalle sakinlerinden imza topladık ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ettik fakat bir sonuç alamadık. 

Merve İLHAN-Mustafa İNAN