SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 5 yıl önce İsrail askerlerince yapılan saldırıda ayağından yaralanan Hüseyin Mutlu, saldırı anını ve arkadaşlarının gözleri önünde şehit edilişini unutamıyor.

Samsun Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER) Başkanı Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in donanımlı askerleriyle 5 yıl önce, elinde hiçbir silahı bulunmayan, yalnızca Filistinli yetimlere yardım götürmeye çalışan vatandaşlara uluslararası sularda saldırdığını hatırlattı.

Elinde "çakı bıçak" bile bulunmayan kişilere ateşli silahlarla saldırıldığını belirten Mutlu, bir yaralıyı taşıdığı sırada ayağından vurulduğunu belirterek, "Kurşun yaralarından fazla alınan yaralar var aslında. Vicdani yaralar daha büyük önem taşıyor. Yetimlere gönderilecek olan basit oyuncuklar, bizim aldığımız yaralardan daha önemliydi. Onların tahrip edilmesi, onlara el konulması, istenilen yere ulaştırılmaması daha büyük yaralamalara neden oldu" dedi.

- "Sadece seyretmek zorunda kaldık"

Saldırı sırasında yaralandığını ayağındaki kanı görünce fark ettiğini dile getiren Mutlu, şöyle konuştu:

"Yaralı taşırken yaralandığımı fark ettim. Şehitlerin çoğu yanımızda şehit olmuş oldu ama asıl çatışmanın olduğu en üst kısım, direkt helikopterden atışlarla kardeşlerimizin şehit edilişini, geminin önünde ve görünebilir noktada olduğumuz için an an sadece seyretmek zorunda kaldık. Yapabileceğimiz, müdahale edeceğimiz bir şey yoktu. Gözümüzün önünde bütün silahlar ateşlendi. Bu 45 dakikalık çatışma süreci, sabah namazının sonrasında yapıldı ve hava aydınlanana kadar sürdü."

Şehit sayısının daha az olabileceğini ancak İsrail askerlerinin yaralılara müdahalede bulunan doktorlara izin vermediğini anlatan Mutlu, askerlerin, sağlık görevlilerine üstünde doktor önlüğü olmasına rağmen engellemede bulunduklarını söyledi.

Mutlu, İsrail askerlerinin, sağlıkçı arkadaşlarını, kan kaybı olanlara yardım etmek istemesine ve doktor olduğunu söylemesine rağmen yaraladığını anlatarak, "Bu kardeşimizi de yaraladılar. Kafasına tüfeğin dipçiği ile vurdular. Müdahale sırasında sağ omzu çıktı. Onun müdahale etmesini engellediler. Kardeşlerimizin bir kısmı müdahale yapılamadığı için şehit oldu" diye konuştu.

Yaşananları unutamadıklarını ifade eden Mutlu, Mavi Marmara'da yaşanan zulmün Filistin'de her gün sürdüğünü, Filistinli çocukların da her gün aynı sıkıntıyı çektiğini anlattı.

Mutlu, yaşadıklarını canlı tutuyor olmanın ve zaman zaman bunları hatırlamanın empatiyi artırdığını ifade ederek, "Baktığımızda, üç günlük eziyet esnasında yaşadıklarımız 'Her gün bu insanlar nasıl yaşıyor'un empatisini yapmamızı kolaylaştırıyor" dedi.

- "Ambargo kalkmadan davamız bitmeyecek"

İsrail ile olan davalarının bitmeyeceğini dile getiren Hüseyin Mutlu, "Kesinlikle İsrail ile olan mahkememizi ve davamızı bitirmeyeceğiz. Çünkü onlar gerçekten Filistin'deki zulmettikleri o insanların, ambargoyu kaldırarak kendi insani değerleri içinde yaşamalarını sağlamadıkları sürece dava devam edecektir" şeklinde konuştu.

 Bu inançlarının bütün mazlumlar için geçerli olduğuna değinen Mutlu, Kudüs düzene girmediği ve İsrail problemi düzelmediği takdirde Ortadoğu'nun rahata kavuşamayacağını belirtti.

Mutlu, Ortadoğu rahat olmadığı zaman dünyanın hiçbir tarafının da rahat olmayacağını belirterek, Kudüs'ün önemine vurgu yaptı.

Kudüs ile ilgili bütün hareketlerin bütün insanlık için önem taşıdığını aktaran Mutlu, "Mavi Marmara, farklı dinleri, anlayışları, durumları, insanlık vicdanının savunulması ve mazlumların yanında durulması açısından bir araya getirebilen bir gemidir. Mavi Marmara onun için unutulmamalıdır. Yoksa Mavi Marmara'ya başka manalar yüklemek değil insani değerlerin sahiplenilmesi gerek" diye konuştu.