Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde bir araya gelen ve 20’ye yakın sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan ‘Afyon'dan Suriye'ye Yardım Platformu’ Suriye’ye nakit para, giysi ve gıda yardım kampanyası başlattı.

Son yıllarda kentte gerçekleştirilen en büyük yardım organizasyonlarından biri olma özelliği taşıyan kampanyanın açılış programı Dempaş deposunda yapıldı. Gerçekleştirilen etkinliğe Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, platform üyeleri ve hayırseverler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vali Balkanlıoğlu, son yıllarda İslam aleminin farklı coğrafyalarında büyük acılar yaşandığını, bunun son örneklerinden birisinin de Suriye olduğunu dile getirdi. Yardım kampanyasına Afyonkarahisar’dan destek beklediklerini de söyleyen Vali Balkanlıoğlu, “Müslüman sadece Müslüman'a değil, acı çeken herkese mahlukata, yardım eder. Biz Müslüman isek, Suriye'de bu acılar yaşanıyorsa, din kardeşlerimiz açlıktan ölmemek için kedi köpek yiyecek durumdaysa, bizim burada rahat etmemiz mümkün değil. Arkadaşlar böyle bir öneriyle geldikleri zaman seve seve katılacağımı, katkıda bulunacağımı, bizzat kendimin de yardım vereceğini söylemiştim. Bütün Afyonkarahisar'dan bu durumda fedekarlık ve feragat bekliyoruz” dedi.

“BU KAMPANYA SON YILLARIN EN BÜYÜK YARDIM ORGANİZASYONU”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Türkiye’nin yanı başında yaşanan bu felakete duyarsız kalmanın Müslüman Türk toplumuna yakışmayacağını kaydederek, bu yüzden bu kampanyaya belediye olarak ellerinden gelen bütün desteği vereceklerini söyledi. Kentte daha önceden de farklı ülkeler için yardım kampanyaları yapıldığını, ama bu kampanyanın paydaşları rakamlarına bakıldığında son yılların en büyük yardım organizasyonu olduğunu dile getiren Başkan Çoban, “Keşke böyle bir zulüm olmasaydı da yardım toplamasına gerek kalmasaydı. Ama ortada böyle bir zulüm varken biz de varız diyen tüm sivil toplum kuruluşlarını kutluyorum. Öncelikle 100 binden fazla sahabi var orada. Şimdi yan yana omuz omuza olma zamanı. Şehrimizin her tarafını donatan afişlerde ne tür yardım yapılabileceği yazılmış. Belediye olarak her türlü desteği veriyoruz vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

“2 MİLYONA YAKIN SURİYELİ DAHA ÜLKESİNİ TERK EDEBİLİR”

Yardım kampanyası hakkında bilgilere veren Afyon'dan Suriye'ye Yardım Platformu sözcüsü ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Afyonkarahisar gönüllüsü Ahmet Ertürk ise, iç savaşın pençesinde boğuşan Suriye’de 5 milyona yakın insanın yardım beklediğini ve bunlarında çoğunun çocuk olduğunu dile getirdi. Ertürk, konuşmasında şunları söyledi:

“Yardıma muhtaç Suriyelilerin 2.5 milyonuna, neredeyse krizin başından beri ulaşılamıyor. Bu insanlar temel insani ihtiyaçlarını bile temin edemiyorlar. Şayet mevcut durum devam ederse Suriye içindeki insani kriz büyük felaketlere dönüşebileceği gibi önümüzdeki 1 yıl içinde 2 milyona yakın Suriyeli daha ülkesini terk edebilir. Çocukların yetersiz beslenmelerinden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunları, ekim ayı içinde 14 yıldır ülkede görülmeyen çocuk felcinin yeniden ortaya çıkması, alarm seviyesini daha da artırıyor. 120 binden fazla insanın öldürüldüğü, ekonominin iflas ettiği, alt yapının, okulların, hastanelerin ve sağlık yapısının çöktüğü Suriye'de milyonlarca insanın çaresiz durumda. Afyonkarahisar'da 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu olarak, ‘Afyon'dan Suriye'ye Yardım Platformu’ ismiyle Suriye'deki insanlık dramına dikkat çekmek, Suriye'de zalimin değil, mazlumun yanlarında olunduğunu göstermek için birliktelik oluşturduk. Allah yardımcımız olsun."

Kampanya, Afyonkarahisar İl Müftüsü Burhan İşliyen'in dua etmesiyle başlarken, kampanya kapsamında nakit para, elbise ve gıda yardımları toplanacağı bildirildi.

Öte yandan, kampanyanın Aralık ayının ortalarında son bulacağı belirtildi.