OSMANİYE'de, kaçak kazı ardından ortaya çıkartılan Roma Dönemi'ne ait taban mozaikleri, polis ve jandarmanın ortak operasyonuyla kaçakçıların elinden kurtarıldı.
Merkeze bağlı Kayalı Köyü Çatalmazı Mevkii'nde kaçak kazı yapıldığı ihbarını alan güvenlik güçleri, operasyon için harekete geçti. Adana ile Osmaniye Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, jandarma ile ortak operasyon düzenledi. Bölgede 5 ayrı noktada kaçak kazı yapılarak Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen taban mozaikleri bulundu.
ZARAR GÖRMEDİ
Osmaniye Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemede, 1'inci derece sit alanı olan bölgedeki milattan sonra 4 ve 5'inci yüzyıllara ait olduğu değerlendirilen mozaiklerle arkeolojik eserlerin zarar görmediği belirlendi. Jandarma ekiplerinin gözetiminde taban mozaiklerinin üzerileri toprak ile örtüldü. Ekipler, kaçak kazıyı kimlerin yaptığını araştırmaya başladı. Bölgede kısa süre içinde kurtarma kazısı ve araştırma çalışmalarına başlanacağı, ortaya çıkarılacak mozaiklerin de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde değerlendirileceği açıklandı.

FOTOĞRAFLI