Muğla’nın Marmaris ilçesinde proje aykırılığı bulunan turistlik işletmeler yıkılmaya başlandı. Encümen kararı ile yıkılan işletmelerin sahipleri uygulamanın haksız olduğunu savundu.
Marmaris’te şikayet üzerine projesine aykırı yapıların yıkımları tüm hızıyla sürüyor. Hafta başında yıkımların ilk adresi barlar sokağı girişindeki bir işletmeydi. Marmaris Belediyesi Fen İşleri ile yıkım ekipleri sabahın erken saatinde iş makineleri ile Tepe mahallesi Barlar Sokağı girişindeki bir bar işletmesinin bahçesine geldi. İşletmenin ön bahçesinde ki beton ve ahşap zemin Anıtlar kurulu ve belediye encümen kararıyla projesine aykırı olduğu gerekçesiyle yıkıldı.
Yıkımın ikinci adresi ise geçtiğimiz yaz Aktaş Mevkii’nde açılan ve Marmaris Belediyesi eski meclis üyesi Gökhan Uysal’a ait olduğu bilinen işletmeydi, İşletmenin imara aykırı olan bölümleri Marmaris Belediyesi Fen İşleri Ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkılan bölümler arasında denizin içine yapılmış tahta iskele, işletme önüne inşaa edilmiş çardak ve dışarıdaki tuvaletler bulunuyor. Yıkım esnasında işletmede bulunan Gökhan Uysal gazetecilere açıklama da bulundu. Yapılan yıkımın işletmenin tamamını kapsamadığını sadece çeşitli bölümlerin yıkıldığını kaydeden Uysal “bizim elimize yıkım kararı Cuma günü ulaştı. Belediye ekipleri de hiç zaman kaybetmeden daha Marmaris’te yıkım kararı çok önceden alınmış yerler bulunmasına rağmen, burayı yıkmaya geldiler. Biz kanuni gereklilikleri yerine getireceğiz. Bu yıkımın haksız olduğunu düşünüyorum. Biz Kaymakamlığa ve Belediye’ye dilekçe vererek bu işlemleri kendi imkânlarımızla yapmak istediğimizi dile getirdik ama maşallah belediye ekipleri hiç zaman kaybetmeden buraya gelip görevlerini yerine getirdiler. Marmaris’te benim bildiğim belki 4 bine yakın yıkılacak bina var. Köylerde büyük usulsüzlükler var, Marmaris’in çevresinde büyük usulsüzlükler var, özellikle burayı yıkmak için niye bu kadar acele ettiler ben bunu merak ediyorum. Aslında ben bunun nedenini biliyorum ama yine de halkımızı bilgilendirmek için böyle bir açıklama yapma gereği duydum” ifadelerini kullandı.
UYSAL YIKIM SONRASI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
Gökhan Uysal yıkımın ardından yazılı bir açıklama yayınladı.Uysal açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Muğla ili Marmaris İlçesi Adaköy mevkiinde bulunan Tapunun Aktaş Mevkii, Pafta 7, Parsel:260’de kayıtlı bulunan Mustafa Pekuz’ a ait taşınmaz; Pekuz Tur. Tic..Ltd.Şti. tarafından Kira Sözleşmesi ile 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren Restaurant olarak işletilmek üzere kiralanmıştır. Bu taşınmazda, Beluga Beach Restaurant ismi altında faaliyet göstermekte olup, bu işletme 02 Haziran 2014 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsaı ile Restaurant (içkili) olarak faaliyet göstermektedir. Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 26 Kasım 2014 tarihinde ’Onaylı Projesine Aykırılıklar olduğu’ gerekçesiyle ’3194 S.K.32.md.si gereğince Yapı Tatil Zaptı’ ile İşyerini mühürlemiştir. Bu mühürleme işlemine karşı Muğla 2.İdare Mahkemesinin 2014/1273 e .sayılı dosyası ile yürütmenin durdurulması talepli dava açılmıştır ve bu dava henüz derdesttir.
Marmaris Belediye Encümeni 3194 sayılı İmar Kanunun 32. Maddesi gereğince onaylı projesine aykırılıklar sebebi ile bu kez yıkım kararı tesis etmiştir. 25 Şubat 2015 tarihli bu karar mal sahibine 27.02.2015 tarihinde tebliğ edilmiştir. Mal sahibinin İdare Mahkemesinde yasal haklarını korumak için 60 günlük dava açma hakkını hiçe sayan Belediye’nin özellikle dava konusu taşınmaz konusunda hassas davranması da ayrıca irdelenmesi gereken bir konudur. Çünkü belediye bu taşınmazdan çok önce mühürlediği binalara ilişkin herhangi bir işlem yapmaz iken bu iş yerine yıkım kararını derhal uygulamaya koymuştur"
AĞUSTOS AYINDA KURŞUNLANMIŞTI
Söz konusu işletme bundan 6 ay önce de kurşunların hedefi olmuştu. 5 Ağustos gecesi saat 23:00 sıralarında kimliği belirsiz kişilerce Uysal’ın sahibi olduğu işletme kurşunlanmış ve aynı dakikalarda Gökhan Uysal saldırganlar tarafından darp edilmişti. Yaşanan bu olay adli makamlara yansımış ve olay hakkında polis geniş çaplı bir soruşturma başlatmıştı.