ANKARA'nın Kazan İlçesi'nde Srebrinitza katliamının 20'nci yıl dönümü nedeniyle, anma töreni düzenlendi. Aliye İzzet Begoviç Parkı içinde bulunan Aliye İzzet Begoviç Anıtı önündeki törene eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bosna Hersek askeri Ateşesi Dzemal Masinoviç, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.
Bekir Bozdağ ve beraberindekiler anıta çelenk sunumunun ardından Bosna Hersek'in Srebrinitza kentinde Sırplar tarafından katledilen çoluk-çocuk, kadın-erkek 8 bin 372 kişiyi temsilen 8 bin 372 mavi kelebek uçurdu. Yapılan duaların ardından Bozdağ ve beraberindekiler, Satı Kadın Müzesi'nde açılan Srebrinitza  katliamı konulu resim sergisini gezdi.
Bekr Bozdağ yaptığı konuşmada, "Bosna Hersek ve Türkiye iki kardeş ülke. Bosna Hersek'teki haksızlıklar ve zulümler Türk halkını derinden üzmüştür. 11 Temmuz 1995 yılında Srebrinitza'da büyük bir soykırım yaşanmıştır. 7 bin 500'den fazla insan orada Birleşmiş Milletler'in gözetimi ve denetimi altında adete soykırıma tabi tutulmuştur. Daha sora burada yaşananlar Uluslar arası mahkemelere taşındı ve Mahkeme kararı ile de Srebrinitza'da yaşanan katliamın bir soykırım olduğu tescil edilmiştir. Bu yüzden herhangi bir ülkenin siyaseten buna hayır demesi bu gerçeği değiştirmez çünkü uluslar arası mahkeme kararları da ortadadır. Bu olay Birleşmiş Milletlerin iyi bir sınav vermediğinin de gösteriyor. Eğer kendi hükümlülüklerini yerine getirmiş olsalardı bu soykırım yaşanmazdı. Ancak onlar sorumluluğunu yerine getirmediği için bu soykırımı yapanlar ne kadar mesulsa Birleşmiş Milletler de manen mesuldurlar" dedi.
Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa ülkelerinin gözü önünde ve Avrupa'nın göbeğinde göz göre göre 8 binin üzerinde Bosnalı kardeşlerimizi katlettiler. Bosnalı kardeşlerimizin yaşadıkları bu dıramı paylaştığımızı ve içimizde yaşadığımızı göstermek adına bir tören düzenledik. Temennimiz, Dünya'nın hiçbir yerinde bu tür bir katliamın bir daha yaşanmaması ve katliamları yapanların da en ağır şekilde cezalanması yönündedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI