Afyonkarahisar’da ateşli silahlarla vurularak yaralanan ve uçamayacakları için doğal yaşam alanlarına dönemeyecek olan üç yırtıcı kuş ve bir leylek, yaşamlarının geri kalanını AKÜ Yaban Hayatı Kurtarma, Rehabilitasyon, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (AKUREM) misafir olarak sürdürecekler.

Afyon Kocatepe Üniversitesi, AKUREM’de tedavileri devam eden kuşlar, bazı kendi bilmez kişiler tarafından ateşli silah ile vurularak yaralandığı için merkeze getirildiği öğrenildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü yetkilileri ile vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunarak merkeze getirilen yırtıcı kuşlardan birinin ve leyleğin bir kanadının tamamen alındığı, diğerlerinin ise kanatlarında oluşan tahribat nedeni ile bir daha uçamayacakları kaydedildi. Hayvanların kentin farklı noktalarında bulunarak merkeze getirildikleri ve AKUREM’de tedavi altına alındıkları ifade edildi.

“Yırtıcı kuşlar zaman zaman bizlere ateşli silah yaralanmaları ile geliyorlar”

Hayvanların tedavi süreçleri ile ilgili bilgiler veren AKUREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, yırtıcı kuşlara kesinlikle ateşli silahlarla vurulmaması gerektiğini, çünkü onların ekosistemin önemli bir parçası olduklarını vurguladı. Doç. Dr. Kandır, “1 adet yılan kartalı, 1 adet kızıl şahin ve 1 adette normal şahinimiz var. Bu 3 hayvanda bilindiği üzere yırtıcı kuşlar. Bunların bize geliş nedenleri ise ateşli silah ile yaralanma. Doğada özellikle kemirgenlerin ve bazı zararlı böcek türlerinin de yok olmasına fayda sağlayan yırtıcı kuşlar zaman zaman bizlere ateşli silah yaralanmaları ile geliyorlar. Bunların yok olması demek zaman içerisinde daha fazla zirai ilaçlamaya ihtiyaç duyulacağı anlamanı da geliyor. Bu nedenle yırtıcı kuşları ateşli silahlarla yok etmeye çalışması ya da hedef tahtası olarak gören insanların bu yaptıkları işten vazgeçmesi gerekiyor. Doğada dengenin sağlanması için insanoğlunun daha az ya da hiç baskı uygulamaması gerekiyor” diye konuştu.

“Civcivinizi yeniden üretebilirsiniz, ama bu hayvanların üretilmesi söz konusu değil”

Yırtıcı kuş türlerinin insanların ateşli silahlarla vurulmaları ile türlerinin daha hızlı tükendiğini dikkat çeken Doç. Dr. Kandır açıklamalarında şunları söyledi:

“Buradaki 3 kuştan birinin kanadı eksik, ikisi artık uçamıyor. Ateşli silahla yaralandıkları için doğaya tekrar dönmeleri söz konusu değil maalesef. Hayatları boyunca bizim misafirimiz olarak kalacaklar ve bizde onları eğitim amaçlı olarak öğrencilerimize göstereceğiz. Yırtıcı kuşlar ekosistem üzerinde önemli bir yere sahip o nedenle vatandaşlardan ricamız her ne olursa olsun bu hayvanlara ateş etmemeleri çünkü bazen şöyle duyumlar alıyoruz ‘şahin civcivlerimi kaptı, tavuklarıma dokundu’ diye. Bu sebepler ile bu hayvanlara ateş ettiğinizde zaten azalan türleri de daha hızlı yok edeceksiniz. Sizin tavuğunuzu ve civcivinizi yeniden üretebilirsiniz ama bu hayvanların üretilmesi söz konusu değil. O nedenle bu hayvanlara dokunmayın ve ateş etmeyin, evcil hayvanlarınızı korumak için sadece biraz daha fazla tedbir alın.”

“Kanadını almak zorunda kaldık”

Yine bazı kendini bilmez kişiler tarafından ateşli silahla vurulan bir leyleğinde diğer yırtıcı kuşlar gibi bir daha uçamayacağı ve doğal yaşamına dönemeyeceğini öğrenildi. Doç. Dr. Kandır, leyleğin bir kanadının vurulduğu için alındığını dile getirerek, “Bu genç leylek Gebeceler bölgesinden tarafımıza ulaştırıldı. Maalesef yine ateşli silahla bir yaralanma söz konusuydu kanadından vurulmuştu. Bize gelene kadar kanattaki tahribat arttığı için kanadını almak zorunda kaldık. Artık doğaya dönemeyecek halde olduğu için eğitim amaçlı öğrencilerimize göstermek için misafir ediyoruz leyleği” dedi.