Başbakan Binali Yıldırım'ın pazartesi günü açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma paketine başka bir destek de Küçük ve Orta Ölçekleri İşletme ve Daire Başkanlığı (KOSGEB)'den geldi. Yenişafak'tan Arzu Kurum'un haberine göre Türkiye'de başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere terör olaylarından ve doğal afetlerden (sel, su baskını, zelzele, büyük kuraklık, anormal şiddette fırtına) olumsuz etkilenen bütün KOBİ'lere KOSGEB aracılığı ile 100 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğini duyuruldu.



KİMLER YARARLANABİLECEK?
Destek geriye dönük olarak 1 Ocak 2015 tarihine kadar işletilecek. Türkiye'de yaşanan doğal afetler (sel, su baskını, zelzele, büyük kuraklık, anormal şiddette fırtına) genel grev, yangın, halk hareketleri, terör vb. durumlardan etkilenen ve bu durumunu ilgili resmi makamlardan belgeleyen, KOSGEB Veri Tabanı'na güncel kaydı olan, İmalat sanayiinde faaliyette bulunan işletmeler ile Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunan tüm sektörlerdeki işletmeler bu destekten yararlanabilecekler.

ÜST LİMİT 100 BİN LİRA
Program kapsamında KOBİ'lerde; üst limiti 100 bin lira, ilk 12 ayı ödemesiz, geri kalanı 3 ayda bir eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadeli olarak kullanabilecekleri kredilerin faiz/kâr payının tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.

MAKİNE TEÇHİZAT DESTEĞİ
KOSGEB ayrıca; İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine-teçhizat alımlarının desteklenmesine yönelik olarakta kredi faizdesteği uygulayacak. Program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limiti 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Sıfır faizli olarak uygulanacak programda 300 bin liralık kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Kredi vadesi ilk 6 (altı) ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 (otuzaltı) ay olacak. Teminat sıkıntısı çeken işletmelerin bu sorunlarının giderilmesini teminen Kredi Garanti Fonu de programda yer alacak.

7 BANKA İLE İŞBİRLİĞİ
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı paketle bölgeye özel sektörle birlikte dört yılda 140 milyar liralık yatırım bekleniyor. Yedi banka İle İşbirliği yapan KOSGEB'e başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri, bu bankalar aracılığı ile kredi kullanılabilecek. İşibirliği yapılan bankalar alfabetik sırayla şunlar: Akbank, Denizbank, , Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası.